Hrvatska danas bira: Milanović ili Kitarovićeva

© REUTERS / MARKO DJURICAIzbori u Hrvatskoj
Izbori u Hrvatskoj - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Hrvatskoj će danas biti održan drugi krug sedmih predsedničkih izbora, a više od 3,8 miliona građana sa pravom glasa, biraće između bivšeg premijera Zorana Milanovića, kandidata opozicione SDP i aktuelne predsednice Kolinde Grabar Kitarović, kandidatkinje vladajućeg HDZ.

Novi predsednik Hrvatske biće kandidat koji osvoji više glasova građana koji budu izašli na birališta, koja će biti otvorena od 7 do 19 sati.

U kratkoj, ali žestokoj kampanji između dva izborna kruga — prvi je održan 22. decembra prošle godine — kandidati su imali čak tri televizijska duela, od kojih je poslednji održan u samom finišu, u petak uveče na Novoj TV. Prethodili su mu dueli na RTL-u i HRT-u.

Tokom tri televizijska sučeljavanja predsedničkih kandidata, Milanovića i Grabar Kitarovićeve, padale su međusobne optužbe i iznošeni su dijametralno suprotni stavovi o nekim ključnim pitanjima bitnim za budućnost Hrvatske, ali ono što im je bilo zajedničko je saglasnost da je Hrvatska snažnija država od Srbije.

Srbija i srpski predsednik Aleksandar Vučić bili su glavna tema sva tri TV duela i kampanje generalno, kao što je to uvek slučaj kada hrvatski političari skupljaju tzv. jeftine političke poene, prenosi Tanjug.

S druge strane, iz Srbije nisu dobili odgovor, jer Vučić je u više navrata upitan da komentariše predsedničke izbore u Hrvatskoj rekao da ne želi to da čini dok ne budu završeni.

Hrvatski mediji i analitičari su, kao i hrvatsko društvo, podeljeni po pitanju ko će biti novi predsednik Hrvatske u narednih pet godina, što ne čudi, s obzirom na to da je reč o izboru između kandidata levice i kandidata desnice.

Milanović je u drugi krug ušao sa neznatnom prednošću od nekoliko procenata u odnosu na Grabar Kitarovićevu, i tu prednost je zadržao do samog kraja izborne kampanje.

Prema poslednjim istraživanjima Ipsosa objavljenim u petak, kandidat SDP vodi sa 45 odsto glasova ispitanih, dok njih 42 odsto podržava Grabar Kitarovićevu. Neodlučnih je oko 13 odsto.

Drugi krug predsedničkih izbora pratiće rekordna 24.333 promatrača, 63 više nego u rekordnom, prvom izbornom krugu, kada je bilo čak 11 kandidata.

Najviše je posmatrača prijavio vladajući HDZ, preko 14.000, a SDP-ovih je gotovo devet hiljada.

Biračka mesta će biti otvorena od 7 do 19 sati, a prvi preliminarni izborni rezultati se očekuju u 20 časova.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala