Da li je Sulejmani ubijen nindža-raketom

© AP Photo / Iraqi Prime Minister Press OfficeNapad na automobil Kasema Sulejmanija u Bagdadu
Napad na automobil Kasema Sulejmanija u Bagdadu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Da li je iranski general Kasem Sulejmani ubijen omiljenim američkim oružjem?

U američkom napadu 3. januara, ubijen je iranski general Kasem Sulejmani nakon što je stigao u Bagdad posle posete Siriji. Najmanje osam ljudi je ubijeno uz komandanta, uključujući Abu Mahdija Muhandisa, jednog od vođa iračkih šiita.

Eksplozije koje su potresle konvoj koji je prevozio ove istaknute ličnosti bile su toliko snažne da je, kako navode lokalni mediji, Sulejmanijevo telo bilo moguće prepoznati samo po prstenu na ruci.

Da li su korišćene nindža-rakete

Tokom prvih sati nakon ubistva pojavile su se glasine da su rakete lansirane sa zemlje, ali kasnije su američki mediji objavili da su koristili dron „MK-9 riper“: omiljeno oružje SAD za ovu vrstu misija.

Kasnije je televizijski kanal „Al Arabija“ tvrdio da su u napadu 3. januara korišćene modifikovane rakete „helfajer“, opremljene noževima koji prilikom udara pogađaju u cilj.

© AP Photo / UNCREDITEDSnimak pokazuje da je Sulejmani ubijen u snažnoj eksploziji...
Da li je Sulejmani ubijen nindža-raketom - Sputnik Srbija
Snimak pokazuje da je Sulejmani ubijen u snažnoj eksploziji...

Ova klasa raketa razvijena je zbog smanjenja kolateralne štete konvencionalnih raketa, čije su eksplozije dovodile do smrtnih slučajeva među civilnim stanovništvom.

Međutim, slike sa lica mesta ukazuju i na drugu vrstu oružja.

Snimak napada pokazuje da je došlo do snažne eksplozije i rafala kada je projektil pogodio Sulejmanijev automobil. Pored toga, na fotografijama snimljenim posle napada vidi se pepeo oko vozila i tragovi šrapnela na okolnim zidovima. To ukazuje da su u napadu korišćene rakete sa eksplozivnim bojevim glavama, verovatno da bi se osigurao uspeh misije.

Prema različitim izvorima, lansirane su ukupno dve do četiri rakete.

Moguće je da su za završetak zadatka korišćene dve nindža-rakete i dve druge konvencionalne rakete, ali malo je verovatno da su korišćene samo rakete sa noževima.

MK-9 — omiljeni američki ubica

Ovo nije prvi put da se bespilotna letelica koristi za eliminisanje američkih neprijatelja.

Prvi predsednik SAD koji je odobrio upotrebu bespilotne letelice za ovakve misije bio je Bil Klinton, za napad na Bin Ladena.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala