Ko podržava crnogorski režim pitanje je da li treba da ima srpsko državljanstvo

© Tanjug / OGNJEN STEVANOVICIvica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Ministar inostranih poslova Ivica Dačić ocenio je da je crnogorskoj vlasti potrebna antisrpska kampanja zbog izbora, ali je istakao da se Srbija zalaže za dijalog i da rešenje vidi u njemu.

„Srbija je pozivala na mir i dijalog. I danas poziva“, rekao je Dačić, ističući da nije kriza nastala u Beogradu, već u Podgorici, zbog Zakona o slobodi veroispovesti, i da smatra da bi crnogorska vlast trebalo o spornom zakonu da razgovara sa svojim građanima.

Na pitanje može li Beograd da pomogne u tom dijalogu, Dačić je rekao da Beograd hoće da pomogne, ali da Crna Gora odbija razgovor na tu temu.

To je, smatra Dačić, istorijski greh prema srpskom i crnogorskom narodu, jer naši narodi nikad nisu bili neprijatelji i uvek su zajedno bili u svemu.

On je dodao da crnogorskoj vlasti to verovatno donosi poene u antisrpskom bloku i delu međunarodne javnosti time što su protiv Rusije, Srbije i tzv. „velikosrpske politike“.

„I imajući u vidu sve te parametre iz prošlosti, do sada je to bilo za njih uspešno. Mislim da je to vreme prošlo“, rekao je Dačić.

On je istakao da se o događaju u Beogradu oglasila i Ambasada SAD u Crnoj Gori, te je poručio da bi ta ambasada trebalo da se bavi time da li je zakon u skladu sa verskim zajednicama u Crnoj Gori, a ne događajima u Beogradu, jer nema jurisdikciju nad Beogradom.

„To je nezabeležen slučaj. A oni ne reaguju na druge stvari koje su protiv srpskog naroda. Ako je nešto protiv Srba, sve je dozvoljeno. To više ne može“, poručio je Dačić.

Dačić je ukazao da se slične stvari dešavaju i na Kosovu i Metohiji.

„Govori se o tome da nije SPC, nego Albanska pravoslavna crkva napravila sve te crkve i manastire“, rekao je Dačić ističući da je potrebno jedinstvo srpskog naroda i jedinstvo naše crkve.

Kako vas nije sramota

On je istakao da postoje političke stranke u Srbiji koje se „pridružuju tim vizijama da problem dolazi iz Beograda“ i upitao ih kako ih nije sramota, dok nas u isto vreme optužuju da tiho reagujemo na probleme koji dolaze iz Crne Gore.

Dačić smatra da je krajnje vreme da se svi građani Srbije koji su crnogorskog porekla izjasne o Zakonu o slobodi veroispovesti, koji je usvojen u Crnoj Gori.

© Sputnik / Dejan SimićDačić smatra da je Vučić doneo ispravnu odluku...
Ko podržava crnogorski režim pitanje je da li treba da ima srpsko državljanstvo - Sputnik Srbija
Dačić smatra da je Vučić doneo ispravnu odluku...

Dačić je rekao da je moralna obaveza svakoga ko je dobio srpsko državljanstvo, koji je sve što ima stekao u Srbiji, koji duguje sve Srbiji i srpskom narodu, da ne ćuti o ovom pitanju.

„A oni koji podržavaju crnogorski režim u pitanju borbe protiv srpskog naroda pitanje da li treba da imaju srpsko državljanstvo“, ocenio je Dačić.

Vučić doneo ispravnu odluku

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je jutros da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić doneo ispravnu odluku da ne ode u Crnu Goru, ali da je još važnije od toga što je preneo zvaničan stav da Srbija čvrsto stoji u odbrani prava srpskog naroda.

„Mi imamo legitimno pravo i obavezu da brinemo o Srbima u Crnoj Gori“, poručio je Dačić za RTS ocenjujući da je problem za crnogorsku vlast što bi Vučićeva poseta dalje osnažila srpski narod u Crnoj Gori.

Dačić smatra i da su prisutni dvostruki aršini, ističući da crnogorski režim optužuje Srbiju za velikosrpske ambicije, počev od 1918. pa nadalje, a da su ovog puta pokušali da kažu da Srbija izaziva krizu tvrdeći da je navodno protiv nezavisnosti Crne Gore.

„Pozivam ih da prestanu sa tim izrazima koji ne odražavaju apsolutno realnu situaciju, to su notorne neistine i laži. Godinama unazad niko nije ni reč rekao protiv crnogorske nezavisnosti. Ali, koncept je takav, Srbi su remetilački faktor, oni su antidržavni element“, rekao je Dačić ističući da, iako 30 odsto Srba živi u Crnoj Gori, nema ih više od šest do osam odsto u državnoj administraciji, jer su u opoziciji.

Velikocrnogorska agresija

Odbacujući optužbe DPS Mila Đukanovića da se Vučić meša u unutrašnje stvari Crne Gore, Dačić je rekao da su se DPS i Crna Gora na najgrublji način mešali u unutrašnje stvari Srbije svaki dan govoreći o nezavisnom Kosovu.

„Crnogorski režim ne želi da izađe u susret svim razgovorima na ovom temu. Uopstalom, Vučić je razgovarao sa Đukanovićem, ja sam više puta isticao položaj i prava srpskog naroda. Nas ne interesuje kakav će biti državno-pravni status Crne Gore, to je njihova odluka, nas interesuju prava Srba, kojih ima skoro 30 odsto“, rekao je Dačić.

On je ocenio da je reč o tome da se putem Zakona o slobodi veroispovesti „trasira dalji pritisak na građane Crne Gore da se odriču svog nacionalnog identiteta“ i da Srba u tom popisu ima sve manje.

Poredeći položaj Srba u Crnoj Gori i Crnogoraca u Srbiji, Dačić je istakao da u Srbiji živi 0,5 odsto Crnogoraca.

„Oni su govorili o velikosrpskoj agresiji, a ovde je vladala velikocrnogorska agresija, oni su sa 0,5 odsto vladali Srbijom, od političkih krugova do raznih drugih biznisa i svega ostalog“, rekao je Dačić, ali je istakao da to ne znači da Crnogorci u Srbiji ne treba da imaju sva prava.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala