Vučić odlučio: Ne idem u Crnu Goru na Badnji dan /video/

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio je da na Badnji dan, ipak, ne ode među Srbe na sever Crne Gore.

Vučić je u obraćanju javnosti iz Predsedništva Srbije nakon današnjeg sastanka rekao da se na taj korak odlučio kako ne bi dao alibi crnogorskoj vlasti da Srbija ne poštuje nezavisnost i integritet te zemlje.

Kao dodatan razlog naveo i je i to što je istovremeno krenula i, kako je rekao, histerična kampanja, laži iz međunarodne zajednice.

Sa tom njegovom odlukom se saglasio i patrijarh Irinej.

Vučić je zahvalio desetinama vernika, predsednicima opština i predstavnicima srpskih političkih partija, koji su podržali njegov dolazak.

„Mislio sam da je normalna, uobičajena stvar, a onda sam shvatio, po reakcijama iz nekih kabineta u Crnoj Gori, da to što bih privatno došao, bez političkih govora, bez ičega, samo da dođem u svoju crkvu... Da to nije po volji crnogorskom režimu“, rekao je Vučić.

Dodao je i da se zapitao da li je moguće da njegova privatna poseta jednom hramu može to da izazove.

„Moja ključna poruka našem narodu u Crnoj Gori je da smo mi jedinstven narod i nećemo nikome dozvoliti da nam uništi ni prošlost, ni budućnost“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Niti da nam satru ognjišta mirno niti na bilo koji drugi način. Borićemo se istinom, ne oružjem, ne lažima kojima se oni služe, samo istinom. Želećemo razgovore sa njima, jer oni su naša braća, ali moraće i oni da poštuju svoju braću“, dodao je Vučić.

Vučić je rekao da je u dva navrata razgovarao sa patrijarhom srpskim Irinejem o svim važnim pitanjima, a posebno o situaciji u regionu, naročito o svemu što se zbivalo posle usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, i to ne zato što je bilo ko imao želju da se meša u stvari druge države, već zato što su direktno pogođeni interesi srpskog naroda.

„Ima mnogo onih koji će da govore da to u Crnoj Gori nije samo protiv srpskog naroda i da nema potrebe da se srpski narod izdvaja od drugih, da ne mora u krštenici da piše obavezno da ste srpske nacionalnosti“, rekao je Vučić.

„Smatrali smo, i ja kao predsednik, da je od vitalnog interesa Srbije da, pre svega, čuvamo opstanak našeg naroda u Crnoj Gori, i da je veoma važno da na žestoku kampanju asimilacije Srba odgovorimo odgovornošću, ozbiljnošću i pristojnošću, kao i posvećenim radom na tome da očuvamo snagu srpskog korpusa u Crnoj Gori, ne ugrožavajući državno-pravni status Crne Gore“, poručio je Vučić.

Poručio je da niko više neće moći da šutira Srbiju, koja nije džak nikome, pa ni onima koji misle da su najmoćniji na svetu.

Podvukao je da je siguran da bi, zbog njegove posete Crnoj Gori, bilo izazivanja sukoba, koje on nikako ne želi, ne zato što ih se plaši, već zato što bi neki to iskoristili da naškode srpskom narodu u Crnoj Gori.

„Ne dam vam priliku da optužite Srbiju, da za Srbe kažete bilo šta“, poručio je predsednik.

On je dodao da će Srbija podržavati srpski narod, sve institucije srpskog naroda, od Matice srpske do svih udruženja, i to 10 puta više do sada, što niko ne može da zameri i zabrani, jer su to svetski standardi, te dodao da će se to raditi javno.

Poseta jednom hramu izazvala poziv NATO-u?

Vučić je rekao da nije očekivao da će njegova nameravana poseta jednom hramu na severu Crne Gore izazvati tamošnje vlasti da pozovu NATO, ali da je to dobro jer je, kako navodi, to pokazalo kakav bes crnogorske vlasti pokazuju prema Srbiji.

Pozvao je građane Srbije da uvek na dostojanstven način izražavaju svoj politički sud, uz poštovanje prema drugim državama i Crnoj Gori, kao i uz poštovanje Srba u Crnoj Gori, i drugih građana te zemlje, koji su, kako je rekao, takođe srpski prijatelji i braća.

„Čuvaću srpsko jedinstvo i u Crnoj Gori i svuda gde Srbi žive i neću dozvoliti da srpski narod bude vreća za udaranje“, naglasio je Vučić i dodao da sada crnogorske vlasti imaju priliku da „sravne sa zemljom“ božićne litije i pobune.

Kako je kazao, da je išao u državničku posetu u Crnoj Gori, onda bi neki rekli da Vučić nema problema sa spornim zakonom i da podržava režim u toj zemlji, a kada bi rekao da ide da podrži srpski narod, onda bi rekli da je otišao da podriva režim Mila Đukanovića.

U Patrijaršiji u Beogradu je jutros održan sastanak predsednika Srbije i patrijarha SPC Irineja o situaciji u Crnoj Gori, nastaloj nakon usvajanja spornog Zakona o slobodi veroispovesti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala