Uhapšen vođa „Štajerske straže“

© AP Photo / UncreditedSlovenačka policija hapsi lidera tzv. „Štajerske garde“ Andreja Šiška
Slovenačka policija hapsi lidera tzv. „Štajerske garde“ Andreja Šiška - Sputnik Srbija
Pratite nas
Slovenačka policija uhapsila je vođu tzv. „Štajerske straže“ Andreja Šiška, za kojim je raspisala poternicu jer se nije odazvao na odsluženje zatvorske kazne zbog podsticanja na podrivanje ustavnog poretka.

Šiško je danas priveden nakon što je s pripadnicima „Štajerske straže“ došao na obeležavanje pogibije partizanskog Pohorskog bataljona u blizini Slovenske Bistrice, na kojoj je bio i presednik države Borut Pahor, kojem se Šiško pokušao približiti, prenose slovenački mediji.

Šiška, kojeg su pratili uniformisani pripadnici njegove jedinice, uhapsili su policajci u civilu u trenutku kad je pokušao da se približi predsedniku Pahoru, čemu se nije opirao, a nakon toga je odveden u zatvor, preneo je mariborski list „Večer“.

Anica Bidar, portparolka Andreja Šiška, kazala je da je on na mesto komemoracije došao s namerom da se preda, te da je želeo da se to dogodi pred očima javnosti. Na hapšenje Šiška reagovao je i predsednik Borut Pahor, rekavši da su svi dužni da poštuju ljudsko dostojanstvo, ali i dostojanstvo događaja kojima se obeležava nacionalna prošlost.

„Imamo pravo da izražavamo svoje mišljenje, ali treba poštovati i dostojanstvo ljudi, pa i ovakvih komemoracija kojima se izražava pijetet“, kazao je Pahor.

Za vođom tzv. „Štajerske straže“ pre dve nedelje raspisana je poternica jer se nije odazvao na poziv za odsluženje zatvorske kazne, a poručivao je preko svojih pristalica da mu odluka o tome da se mora javiti u zatvor nije uručena.

Šiško je bio osuđen na osam meseci zatvora zbog podsticanja na nasilnu promenu ustavnog poretka prilikom postrojavanja svojih pristalica blizu Maribora, ali pušten je iz pritvora nakon šest meseci i izricanja nepravosnažne presude, Tanjug.

U međuvremenu je njegova žalba na prvostepenu presudu odbijena. Šiško sada treba da odsluži dva meseca kazne, jer mu se u kaznu priznaje vreme provedeno u pritvoru.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala