Profesor Milinović: Balističke rakete osiguravaju stabilnost sveta /video/

© AP Photo / Brittany MurphyLansiranje interkontinentalne balističke rakete
Lansiranje interkontinentalne balističke rakete - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dok su Rusija i SAD uništavale sopstvene rakete na osnovu postignutih sporazuma, druge zemlje nisu mirno čekale rasplet, već su razvijale rakete i otkupljivale tehnologiju. Dvopolarni svet brzo je postao multipolaran. Kina, Severna Koreja, Pakistan, Indija, Iran — samo su neke od zemalja koje su postale deo „teatra balističkih raketa”.

„Evolucija sporazuma o tome šta je politička stabilnost sveta, suštinski se tiče raketne i kosmičke tehnologije“, kaže za Sputnjik prof. dr Momčilo Milinović, član AINS-a sa Katedre za naoružanje Mašinskog fakulteta u Beogradu.

Sa profesorom Milinovićem razgovarali smo ekskluzivno u emisiji „Tehnogram“ na samom početku 2020. godine o temi raketne tehnologije i njenom uticaju na globalnu politiku.

Balističke rakete — ulaznica za svetsku političku scenu

U sferu politike ulazi se sa kartom najprestižnije vojne tehnologije. Tokom Hladnog rata svetska sigurnost bazirala se na sporazumima između nekadašnjeg SSSR-a i Sjedinjenih Država. Iza kulisa najvećih političkih igara moći stoji jedna velika tehnološko-taktička bitka: osvajanje najmodernije raketne tehnologije.

Evolucija sporazuma od kraja Drugog svetskog rata do danas direktno je povezana sa razvitkom raketne tehnologije. Sjedinjene Države su napustile sporazum o antibalističkom štitu iz 1972. godine i uništavanju raketa srednjeg dometa od 500 do 5.500 kilometara iz 1987. godine, zahvaljujući kojima je Evropa svojevremeno odahnula od potencijalnog uništenja. Sada je na dnevnom redu START 3 — sporazum o strateškom ofanzivnom naoružanju za koji se očekuje da će biti produžen.

Severna Koreja — dalekoistočna igra prestola

Velika nada američkog predsednika Donalda Trampa pred izbore 2020. godine bili su pregovori sa Severnom Korejom.

„Uništeni su poligoni za ispitivanje bojevih glava, ali nije uništen čuveni ’Jang Bo‘ poligon, gde se pravi fisioni materijal, uranijum i plutonijum i gde se u ovom trenutku nalazi u rezervi materijal za 16 nuklearnih bojevih glava“, kaže profesor Milinović.

Severnokorejska raketa „Pu-kuk-song“ na čvrsti raketni pogon napravila je veliki tehnološki pomak i „kupila“ kartu Kim Džong Unu za pregovore sa Donaldom Trampom. Na trideset osmoj paraleli, koja deli Severnu i Južnu Koreju, očekuje se nastavak pregovora, ali i nastavak tenzije na terenu gde i Kina ima veliki, čak presudni uticaj na donošenje sporazuma.

Tehnološka bitka za kosmos

Predsednik Vladimir Putin izjavio je na nedavnom kolegijumu Ministarstva odbrane Ruske Federacije da se ubrzano radi na modernizaciji nuklearne trijade i hipersoničnim projektilima. Čuveni je koncept nuklearne trijade koji se sastoji iz strateške avijacije, kopnenih interkontinentalnih balističkih raketa i balističkih raketa lansiranih sa nuklearnih podmornica. Međutim, sve više se spominju vojne kosmičke snage. Rusija već uveliko ima formirane vazdušno-kosmičke snage, dok se SAD spremaju za „osvajanje Marsa“, kako je predsednik SAD Donald Tramp rekao tokom posete bazi marinaca u San Dijegu i time najavio moguće „ratove zvezda“. Takav poduhvat zahteva ogromne budžete i nameće novu tehnološko-stratešku bitku velikih sila u decenijama koje su pred nama. Koncept nuklearne trijade može se pretvoriti u nuklearni kvartet i time doneti revoluciju u svetu naoružanja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala