Irak ograničio delatnost američkih vojnika na svojoj teritoriji

© Foto : 1st Lt. Daniel Johnson/U.S. ArmyPripadnici američke baterije C, 1. bataljona 320. artiljerijskog puka Oružanih snaga SAD
Pripadnici američke baterije C, 1. bataljona 320. artiljerijskog puka Oružanih snaga SAD  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Irak je doneo odluku da ograniči delatnost američke vojske na teritoriji svoje države nakon ubistva iranskog generala Kasema Sulejmanija i jednog od komandanata šiitskih paravojnih formacija Abu Mahdi el Muhandisaja u Bagdadu, saopštio je Sputnjiku zvanični predstavnik komandanta Oružanih snaga Iraka Abdel Karim Halaf.

„Oni mogu da rade samo uz odobrenje iračke strane, ali nakon takvog udara u leđa, naravno, mi ćemo ograničiti njihov rad“, rekao je sagovornik agencije.

Ministar spoljnih poslova Irana Muhamed Džavad Zarif i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov dolaze na sastanak u Moskvi - Sputnik Srbija
Rusija i Iran: Ubistvo Sulejmanija vodi ka novoj rundi eskalacije tenzija

Halaf je takođe dodao da je u toku istraga protiv svih onih koji su imali informacije o kretanju ubijenog iranskog generala i lica koji su ga pratili, između ostalog, o njegovom preletu iz Damaska u Bagdad i boravku na bagdadskom aerodromu.

„Da, istraga se izvodi. Istražne radnje će se dotaći svih onih koji mogu imati bilo kakve informacije unutar aerodroma (Bagdad)“, objasnio je on.

Komentarišući obustavu rada NATO-a o obuci iračkih vojnika, Halaf je naglasio da Irak ima sopstvene mogućnosti u toj oblasti.

„Irak je sam sposoban da se izbori sa tim zadacima, kao i sa zadatkom o zaštiti svoje teritorije. Naravno, snage koalicije su pomagale iz vazduha, ali su ostalo realizovali irački vojnici“, naveo je sagovornik agencije.

Podsetimo, iranski general Kasem Sulejmani ubijen je juče u američkom napadu u Iraku.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala