Dodik o dokumentu britanske vlade o Srebrenici: Istina sve jasnija

© Srna / Milenko ŠukaloMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je da poslednji dokumenti britanske Vlade o Srebrenici, sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, pokazuju ispravnost politike Republike Srpske da se konačno utvrdi istina o tom događaju.

„Sve vreme to pričamo. Alija Izetbegović je tada od Bila Klintona tražio da se bombarduju srpski položaji. Predsednik SAD mu je poručio da može, ali da mu treba alibi, odnosno najmanje 5.000 žrtava. Istina je da se tamo desio zločin, ali ne samo nad Bošnjacima, već i nad Srbima. Mislim da je došlo vreme, zbog same istine, koja mora biti objektivna, da konačno mirne glave utvrdimo šta se desilo u leto 1995. godine“, poručio je Dodik, prenosi RTRS.

„Činjenica da je vojno rukovodstvo muslimana izašlo iz Srebrenice i da je počelo provokacije te vrste, apsolutno govori o tvrdnji“, rekao je Dodik u vezi sa navodima iz zvaničnog dokumenta Ministarstva odbrane Velike Britanije od 11. jula 1995. godine u kome se opisuju događaji koji su prethodili dešavanjima u Srebrenici, te ističe da je napad na Srebrenicu isprovocirala bošnjačka strana i da Pale nisu imale plan za osvajanja enklave.

Dodik je istakao i potrebu uspostavljanja međunarodne komisije, koja će utvrdili stradanje Srba i Bošnjaka na tom prostoru.

„To što muslimani pokušavaju da isforsiraju tu vrstu priče o Srebrenici bez obzira na neke uspehe koje su imali u satanizaciji Srba, polako jenjava, imajući u vidu ovakve informacije“, ocenio je Dodik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala