Više od deset hiljada Podgoričana na nogama, na čelu litije mitropolit sa sveštenstvom /video, foto/

© Sputnik / Nebojša PopovićMitropolit Amfilohije predvodi litiju u Podgorici
Mitropolit Amfilohije predvodi litiju u Podgorici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Litiju u Podgorici, kojoj je prisustvovalo više od deset hiljada građana, predvodio je mitropolit Amfilohije sa sveštenstvom.

Mitropolit Amfilohije preneo je vernom narodu blagoslov patrijarha Irineja i Svetog sinoda SPC. On je zamolio za naročiti aplauz za decu i poručio da je otimanje svetih hramova od Boga živoga i od svetaca Božjih najgori greh.

Nakon toga je otac Gojko Perović pročitao saopštenje Svetog sinoda SPC, u kojem se naglašava da bi Zakon o slobodi veroispovesti bilo pravilnije nazvati zakonom protiv Pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Takođe, svoj blagoslov iz Dizeldorfske eparhije doneo je vladika Grigorije, za koju je mitropolit rekao da ima vernika koliko i Crna Gora stanovnika.

„Sada je najveća pohvala ma kome u svetu da je poreklom iz Crne Gore, jer ste vi najživlja crkva živoga Boga u današnjoj Evropi“, kazao je episkop Grigorije.

„Svaki vernik u Nemačkoj divi se vašoj borbi za slobodu. Prema tome, nije moguće da mi budemo poraženi, jer ko je sa Hristom, zna da Hristos pobeđuje“, poručio je vladika Grigorije.

Litiji je prethodio moleban u Sabornom hramu Hristovog vaskresenja.

Večeras se išlo od Sabornog hrama do Dvorjanske crkve Svetog Dimitrija na Kruševcu i nazad do Sabornog hrama, gde će se u kripti održati predavanje i predstavljanje najnovije knjige vladike Grigorija. Vernicima se obratio i vladika.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala