Vladika Joanikije poručio iz Nikšića: Pravi hrišćani spremni na borbu ne ognjem i mačem nego istinom

© Sputnik / Dejan SimićVladika Joanikije
Vladika Joanikije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vladika budimljansko-nikšićki Joanikije drži moleban i litiju u Nikšiću, a na glavnom gradskom trgu se okupio veliki broj ljudi.

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije je okupljenim vernicima poručio da se radi o diskriminaciji i kršenju Ustava Crne Gore, koji propisuje da su sve vere ravnopravne.

„Na delu nije tako. Vlasti u Crnoj Gori sklopile su ugovore i regulisali odnose sa svim ostalim tradicionalnim verama u Crnoj Gori i mi to pozdravljamo. Sa našom crkvom kojoj pripada preko 70 odsto građana Crne Gore nisu hteli ni da razgovaraju, nego su nam promenili zakon, prema kojem mogu da nam oduzmu sve crkve, svetinje i manastire“, kazao je Joanikije.

Litiji je prema proceni Mitropolije crnogorsko-primorske prisustvovalo više od 20.000 građana.

Prema rečima episkopa Joanikija, narod je svojim izlaskom javno posvedočio protivljenje nepravdi i pokazao da su pravi hrišćani spremni na borbu ne ognjem i mačem, nego istinom, pravdom i spremnošću da se žrtvuju za crkvu i vjeru.

„Ako država i suverenitet stoje na građaninu, a tako je u svim uređenim državama, onda je samo vaš večerašnji izlazak u Nikšiću i širom Crne Gore bio dovoljan da razumna vlast povuče ovaj zakon iz procedure i da ga radikalno izmeni uz dijalog sa svojom crkvom“, kazao je Joanikije.

On je dodao da je dovoljno da se izmeni ono što je za njih neprihvatljivo i da se primene Ustav Crne Gore i međunarodni standardi koji propisuju slobodu vere.

Kako je kazao Joanikije, narodni skupovi koji se organizuju svako veče su najefikasniji vid borbe protiv nepravde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala