Teheran: Ubistvo Sulejmanija — akt međunarodnog terorizma

© Sputnik / Grigoriy Sisoev / Uđi u bazu fotografijaMinistr inostrannыh del Islamskoй Respubliki Iran Muhammad Džavad Zarif
Ministr inostrannыh del Islamskoй Respubliki Iran Muhammad Džavad Zarif - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Irana Muhamed Džavad Zarif izjavio je da ubistvo komandanta elitne iranske jedinice „Kuds“ pri Korpusu Čuvara Islamske revolucije Kasema Sulejmanija predstavlja „akt međunarodnog terorizma od strane SAD“, kao i „glupu eskalaciju tenzija“.
„To je čin međunarodnog terorizma SAD protiv generala Sulejmanija, koji je predstavljao najefektivniju okosnicu u borbi protiv terorističkih organizacija DAEŠ, Al Kaida, Nusra front i drugih. Ovaj napad je izuzetno opasan i predstavlja glupu eskalaciju tenzija“, napisao je Zarif na svom profilu na Tviteru.

On je takođe rekao i da će ubistvo iranskog generala ojačati otpor u regionu, te je potvrdio da će Teheran učiniti sve kako bi se putem diplomatskih kanala pružio odgovor zbog smrti iranskog generala.

Podsetimo — iranski general ubijen je tokom napada američkih helikoptera na irački aerodrom, a pored njega stradalo je još petoro pripadnika šiitskog pokreta „El Hašd aš Šabi“.

Smrt Sulejmanija potvrdile su i iranske vlasti, kao i Pentagon, koji je dodao da je operacija izvedena po nalogu američkog predsednika Donalda Trampa.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala