Ruski ekspert o Sulejmanijevom ubistvu: Tramp bacio dinamit u bure baruta

© AP Photo / Iraqi Prime Minister Press OfficeNapad na automobil Kasema Sulejmanija u Bagdadu
Napad na automobil Kasema Sulejmanija u Bagdadu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iranski general Kasem Sulejmani je figura iz prvog ešalona. On je komandovao snagama „Kuds“, koje realizuju vojno-političku strategiju Irana u inostranstvu, smatra predsednik „Instituta za Bliski istok“ Jevgenije Satanovski.

„Snage ’Kuds‘ su aktivne. One imaju agenture u Latinskoj Americi i na teritoriji samih SAD. Zato one mogu naneti Amerikancima najozbiljniji udarac“, rekao je Satanovski.

Elitni odred Kuds, na čijem čelu se već 15 godina nalazi general Sulejmani, udarna je pesnica spoljne politike Irana, nešto kao CIA i ruski GRU zajedno, broji oko 30.000 boraca. On se bavi obaveštajnom delatnošću i izvođenjem vojnih operacija u inostranstvu. Od 1979. godine bavio se izvođenjem diverzantskih akcija protiv neprijatelja Irana kao i širenjem spoljnopolitičkog uticaja na Bliskom istoku.  - Sputnik Srbija
Iran: Ubistvo Sulejmanija — najveća strateška greška Amerike

Što se tiče samih SAD, prema mišljenju eksperta, njih interesuje samo unutrašnja politika, pre svega predsednički izbori ove godine.

„Sada će demokrate reći Trampu da je on bacio dinamit u bure barute. Da on to nije uradio, rekli bi mu da ništa ne radi i da ga ne treba opet izabrati za predsednika“, dodao je politikolog.

Predstavnici Saveta bezbednosti Irana su Sulejmanijevo ubistvo ocenili kao osvetu DAEŠ-a zbog borbe protiv terorizma, koja je izvedena rukama SAD.

Pentagon je jutros potvrdio da je iranski general Kasem Sulejmani ubijen i da je operacija izvedena po nalogu američkog predsednika Donalda Trampa. Iranski general je ubijen tokom napada na aerodrom u Bagdadu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala