Predstavnica iranske Vlade za Sputnjik: Ubistvo Sulejmanija je objava rata

© AP Photo / Office of the Iranian Supreme LeaderIranski general Kasemi Sulejmani
Iranski general Kasemi Sulejmani - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predstavnica iranske Vlade i bivša šefica Komisije za nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku Hešmatula Falahatpišeh izjavila je za Sputnjik da ubistvo iranskog generala Kasemija Sulejmanija treba posmatrati kao objavu rata protiv Irana.

Ona je cenila da je reč o neodgovornom potezu američkog rukovodstva, kao i predsednika SAD Donalda Trampa lično.

„Sulejmani nije bio samo lider, već i nacionalni heroj. Mnogi koji su spaseni od terora terorističke organizacije DAEŠ trebali bi da su zahvalni Sulejmaniju“, navela je predstavnica iranske Vlade.

Falahatpišehova je rekla i da su interesi SAD u muslimanskom svetu sada pod pretnjom, jer Sulejmani nije bio samo heroj Irana, već i drugih pograničnih zemalja.

„Braća po oružju Sulejmanija su raštrkana po celom muslimanskom svetu i zasigurno će poželeti osvetu. U svakom slučaju, to je velika glupost Trampa — likvidirati jednog od najvećih lidera u muslimanskom svetu“, dodala je.

Upitana da prokomentariše da li je moguć vojni sukob između SAD i Irana zbog ubistva Sulejmanija, Falahatpišehova je ocenila da iz ugla međunarodnih pravila, ovaj čin upravo tako i treba razmatrati.

„Na ovaj način je Amerika pošla putem konfrontacije i objavila je rat protiv Irana“, naglasila je ona.

Falahatpišehova je takođe rekla i da će Iran prvenstveno preduzeti mere koje su u skladu sa međunarodnim pravilima i normama, ali da će sve u velikoj meri zavisiti od toga kakvu će odluku usvojiti Savet za nacionalnu bezbednost Irana.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala