Novo sučeljavanje Milanovića i Kitarovićeve, opet o Srbiji

© AFP 2023 / DON EMMERT / ILMARS ZNOTINSZoran Milanović i Kolinda Grabar Kitanović
Zoran Milanović i Kolinda Grabar Kitanović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kandidat za predsednika Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da on, dok je bio premijer, nije ušao ni u kakav trgovinski rat sa Srbijom, već da je samo želeo da zaustavi migrante da uđu u Hrvatsku.

Milanović je tokom sučeljavanja sa Kolindom Grabar-Kitarović, a uoči drugog kruga predsedničkih izbora, rekao da je to još jedna od neistina hrvatske predsednice, preneo je sinoć HRT.

„Dakle, nikakav trgovinski rat, pritisak na (predsednika Srbije Aleksandra) Vučića, koji je lagao nas, baš me briga ako sam ja lagao njega, a nisam. To je bio pritisak da se zaustavi ta reka, gde smo ljude transportovali u Mađarsku i Sloveniju. Prema tome, ponovo bih tako postupio, da izbegnem da Hrvatska bude ’hot spot‘. To što su tada radili gospođa Kitarović, Hebrang, Karamarko — je izdaja“, rekao je Milanović, prenosi Tanjug.

Grabar-Kitarovićeva je na to rekla da je to Milanović namerno uradio, jer toliki broj ljudi nije trebao da uđe u Hrvatsku i optužila ga da je „spoljnu politiku spalio do temelja“.

Ona je, govoreći o spoljnoj politici Hrvatske, rekla da je saradnja sa državama jugoistočne Evrope, od Srbije, BiH, do svih ostalih, više nego poželjna.

„Štaviše, ja želim da sve te države uđu u članstvo EU, pod pretpostavkom da ispune sve kriterijume. I naravno da ćemo raditi na trgovinskoj razmeni. Međutim, gospodine Milanoviću, vi ste uspeli da nas posvađate sa svim susedima. Žilet-žica na granici sa Slovenijom, s Mađarskom. Posvađali ste se sa Vučićem. Tamo gde ja gradim, vi rušite“, rekla je Grabar Kitarović.

Govoreći o aktuelnim dešavanjima u Crnoj Gori, Grabar-Kitarovićeva je rekla da je suvereno pravo te zemlje da donosi svoje zakone i da ne želi da komentariše, jer bi to bilo mešanje u unutrašnje stvari druge države, na šta joj je Milanović odgovorio da ima dvostruke kriterijume i da iza svega stoji zvanični Beograd.

Iza ovog što se događa u Crnoj Gori stoji Beograd, čaršija. Svaki dan razgovaram sa ljudima u Crnoj Gori“, rekao je Milanović i dodao da smatra da sukob ne može eskalirati van Crne Gore.

Drugi krug predsedničkih izbora u Hrvatskoj održava se u nedelju 5. januara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala