Lavrov Pompeu: Ubistvo iranskog generala — grubo kršenje međunarodnog prava

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaMIP Rusije
MIP Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov tokom telefonskog razgovora sa državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom naglasio je da je ubistvo iranskog generala Kasema Sulejmanija grubo kršenje međunarodnog prava, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

„Razgovarano je o situaciji u vezi sa ubistvom komandanta Snaga za specijalne namene iranskog Korpusa čuvara Islamske revolucije Kasema Sulejmanija tokom napada na aerodrom u Bagdadu“, saopštili su u MIP-u Rusije.

Lavrov je naglasio da kada jedna država-članica UN likvidira lice druge države-članice UN na teritoriji treće države-članice UN to predstavlja grubo kršenje principa međunarodnog prava i zaslužuje osudu.

Elitni odred Kuds, na čijem čelu se već 15 godina nalazi general Sulejmani, udarna je pesnica spoljne politike Irana, nešto kao CIA i ruski GRU zajedno, broji oko 30.000 boraca. On se bavi obaveštajnom delatnošću i izvođenjem vojnih operacija u inostranstvu. Od 1979. godine bavio se izvođenjem diverzantskih akcija protiv neprijatelja Irana kao i širenjem spoljnopolitičkog uticaja na Bliskom istoku.  - Sputnik Srbija
Iran: Ubistvo Sulejmanija — najveća strateška greška Amerike

Ruski ministar je pozvao Vašington da prekine nezakonitu upotrebu sile i da rešava probleme za pregovaračkim stolom.

„Ruski ministar je ukazao da je ovaj korak SAD praćen teškim posledicama za mir i stabilnost u regionu i da ne pomaže u naporima za traganje za rešavanjem složenih problema koji su se nakupili na Bliskom istoku. Naprotiv, to vodi ka novoj spirali eskalacije“, istakli su u MIP-u Rusije.

Pentagon je jutros potvrdio da je iranski general Kasem Sulejmani ubijen i da je operacija izvedena po nalogu američkog predsednika Donalda Trampa. Iranski general je ubijen tokom napada na aerodrom u Bagdadu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala