Hoće li Zaeva sačekati iznenađenje na izborima u aprilu?

© MIA/ IVANA BATEVU Skoplju je danas, dva meseca pred parlamentarne izbore, održan antivladin protest kojem je prisustvovalo više hiljada pristalica makedonske opozicije.Građanski marš pod nazivom "Borba se nastavlja, glas pobeđuje", počeo je u 14 sati, a završen je ispred Sobranja gde se okupljenima obratio predsednik opozicionih socijaldemokrata Zoran Zaev
U Skoplju je danas, dva meseca pred parlamentarne izbore, održan antivladin protest kojem je prisustvovalo više hiljada pristalica makedonske opozicije.Građanski marš pod nazivom Borba se nastavlja, glas pobeđuje, počeo je u 14 sati, a završen je ispred Sobranja gde se okupljenima obratio predsednik opozicionih socijaldemokrata Zoran Zaev - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rezultati prevremenih parlamentarnih izbora u Severnoj Makedoniji mogli bi da budu neprijatno iznenađenje za Zorana Zaeva i njegovu stranku SDSM.

Ostavkom premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva stekli su se uslovi da se u toj državi održe prevremeni parlamentarni izbori 12. aprila. Do izbora, u narednih 100 dana, državu će voditi tehnička vlada.

Da li izborni rezultati mogu da iznenade Zaeva?

Iznenađenje na izborima

Politikolog iz Skoplja Aleksandar Daštevski uveren je da će izbori u aprilu imati referendumski karakter i da su iznenađenja sasvim izvesna.

„Narod je nezadovoljan, toliko se loših stvari desilo, tako da verujem da će ovo biti čist referendum, a ne obični izbori“, uveren je Daštevski.

Prema njegovim rečima, kako sada stvari stoje, razlika u glasovima između vladajućeg SDSM-a i opozicionog VMRO-DPMNE je oko 80.000 hiljada glasova u korist VMRO-a, što znači oko deset poslaničkih mesta više u Sobranju za opoziciju u odnosu na trenutni saziv.

„To bi bila velika pobeda opozicije, pa čak i da Albanci nešto pokušaju ne bi uspeli jer je razlika tolika da neće biti moguće napraviti vladajuću većinu kakva je sada u parlamentu“, tvrdi naš sagovornik.

Albanski faktor i sam ima međusobne nesuglasice, tako da je neizvesno kako će oni proći na ovim izborima, ali kako sada stvari stoje najveća albanska stranka DUI ne može da se pohvali velikim rejtingom, tako da promene treba očekivati, osim ako izbori ne budu namešteni, dodaje on.

Narod je razočaran

„Vlast je napravila promene u policiji tako da ona ostane pod njihovom kontrolom, ali narod je nezadovoljan. I sami članovi vladajućeg SDSM-a su razočarani, jer su rasprodati nacionalni interesi, a ništa nije urađeno. Niti su dobijeni pristupni pregovori, niti smo postali članica NATO-a“, navodi on.

Kada Parlament usvoji ostavku Zaeva, predsednik države Stevo Pendarovski daće mandat za formiranje tehničke vlade ministru unutrašnjih poslova i potpredsedniku SDSM-a Oliveru Spasovskom kako bi Sobranje do ponoći potvrdilo novi kabinet, u kojem će opozicija imati dva ministra i tri dopunska zamenika ministara.

Prema takozvanom „pržinskom modelu“, koji je prvi put primenjen 2016. godine, tehnička vlada se formira 100 dana pred izbore i u njoj opozicija ima ministra policije i ministra za rad, kao i dopunske zamenike ministara za finansije, poljoprivredu i za administraciju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala