Crna Gora istakla NATO štit u diplomatskom ratu protiv Srbije

© REUTERS / STEVO VASILJEVICPodizanje zastava NATO-a i Crne Gore
Podizanje zastava NATO-a i Crne Gore - Sputnik Srbija
Pratite nas
Podgorica se pozvala na članstvo u NATO-u, u pozivu koji je uputila srpskom ambasadoru u Podgorici, zbog navodnog pokušaja nasrtaja na ambasadu Crne Gore u Beogradu. Tako je prvi put istakla NATO štit u diplomatskom ratu protiv Srbije.

U pozivu koji je Ministarstvo inostranih poslova Crne Gore uputilo našem ambasadoru u Podgorici, zbog navodnog napada na crnogorsku ambasadu u Beogradu, navodi se da se tako ne poštuju državni simboli susedne i prijateljske zemlje, koja je i članica — NATO-a.

Podgorica iza NATO štita

Šta je Crna Gora želela da poruči pominjući NATO?

Bivši diplomata Zoran Milivojević za Sputnjik kaže da sve ovo pokazuje da se odnosi između dve zemlje komplikuju i ulaze u fazu koja u perspektivi ne daje pozitivne elemente kako bi moglo da se zaključi da su odnosi na prijateljskom nivou.

„Ova poruka sa NATO je, rekao bih, specifična, i mislim da je nepotrebna. Crna Gora je suverena država i tako bi trebalo i da se ponaša. Ali to podvlačenje da su članica NATO-a, rekao bih da ima dvostruko značenje. Jedno je neka vrsta pretnja Srbiji, to jest, tu je poruka da bi Beograd mogao da snosi posledice i po toj NATO liniji. Drugo se odnosi na podsećanje ostalih članica NATO-a da je Crna Gora njihov član. To deluje kao da im stavljaju do znanja, a što ne postoji, da je Crna Gora u opasnosti i da članice NATO-a imaju to u vidu. Odnosno, da Srbija na ovaj način preti Crnoj Gori“, mišljenja je naš sagovornik.

Zbog verskog zakona koji je donet u Crnoj Gori, a po kome sva imovina SPC-a faktički prelazi u ruke države, već danima je cela Crna Gora na nogama. Protesti su održani i u Beogradu, kada je navodno „napadnuta ambasada“, kako tvrde u Podgorici, i pokušano paljenje zastave Crne Gore.

Iako napada na crnogorsku ambasadu nije bilo, Podgorici je i ovo bio dovoljan povod da reaguje. Tenzije sa obe strane čini se da se podižu, a prema rečima našeg sagovornika, sve više počinju da liče na spor Srbije sa Hrvatskom.

Ugroženi odnosi dve zemlje

„Donošenjem zakona, Podgorica na svaki način pokušava da dokaže svoj crnogorski identitet, i to na račun Srpske pravoslavne crkve i srpskog naroda, što je proizvelo i posledice. Ali, očito je orijentacija crnogorskih vlasti da na svemu tome istraju. Sve ovo što se sada događa ukazuje da će trpeti bilateralni odnosi dve države. Dakle, čini se da smo ušli u fazu spora koji već dobija diplomatske razmere tipične za odnose dve zemlje između kojih ima otvorenih pitanja i problema“, objašnjava Milivojević.

U međuvremenu, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije pozvalo je na razgovor otpravnika poslova Ambasade Crne Gore u Beogradu. Ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je tu informaciju i objasnilo da je crnogorski ambasador Tarzan Milošević van Srbije, te da je stoga na razgovor pozvan otpravnik poslova crnogorske ambasade.

Inače, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će možda doći u privatnu posetu Crnoj Gori za Badnji dan.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala