Ambasador Srbije Vladimir Božović odbio da primi protestnu notu MIP Crne Gore

© Jutjub kanal Vlade Crne GoreAmbasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović
Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ambasador Srbije Vladimir Božović, shodno instrukciji Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, odbio je da primi protestnu notu Ministarstva inostranih poslova Crne Gore.

Božović je pozvan danas na razgovor u Ministarstvo inostranih poslova, u cilju uručenja protestne note povodom nedavnih dešavanja ispred prostorija Ambasade Crne Gore u Beogradu i sinoćnjeg pokušaja paljenja crnogorske zastave.

Kako je saopšteno iz MIP-a, generalni sekretar Miodrag Kankaraš uložio je protest Ministarstva inostranih poslova Crne Gore, najoštrije osuđujući višestruke pokušaje paljenja crnogorske zastave i nasrtaja na prostorije Ambasade, pri čemu su izostale reakcije državnih zvaničnika Republike Srbije.

„Pojedinim istupima javnih ličnosti u prethodnom periodu dovodi se u opasnost bezbjednost naših diplomata“, naglasio je Kankaraš.

On je istakao očekivanje da će zvanični Beograd odmah reagovati u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima u cilju obezbeđenja nepovredivosti prostorija Ambasade Crne Gore u Republici Srbiji, kao i nepovredivosti državnog znamenja Crne Gore.

Kankaraš tvrdi da su nekontrolisani protesti ispred prostorija Ambasade Crne Gore u Beogradu, necivilizacijsko ponašanje učesnika protesta i pokušaj paljenja državne zastave Crne Gore u suprotnosti sa načelima dobrosusedskih odnosa dve prijateljske države i načelima međunarodnog prava o obezbeđivanju nesmetanog i bezbednog funkcionisanja diplomatsko-konzularnog predstavništva u zemlji prijema.

Ambasador Božović osudio je paljenje zastave kao neprimeren čin, naglašavajući da on ni u kom slučaju ne odražava zvaničan stav ni države Srbije ni njenih građana.

„Republika Srbija osuđuje gađanje i pokušaj spaljivanja crnogorske zastave, što će danas zvanično saopštiti i Ministarstvo spoljnih poslova“, rekao je ambasador, prenevši „žaljenje ministra spoljnih poslova Republike Srbije Ivice Dačića zbog navedenog akta“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala