Turska šalje vojsku u Libiju

© REUTERS / Khalil AshawiTurska vojska
Turska vojska - Sputnik Srbija
Pratite nas
Parlament Turske usvojio je zakon o slanju turskih snaga u Libiju sa ciljem da se pruži pomoć Vladi u Tripoliju, koju podržavaju SAD, u borbi protiv snaga Halife Haftara, koje sprovode ofanzivu na libijsku prestonicu.

Za usvajanje tog zakona glasalo je 325 poslanika, predstavnika vladajuće Partije pravde i razvoja i nacionalističke Partije nacionalnog pokreta, dok su 184 poslanika opozicije bila protiv.

Prethodno su mediji pisali da je Vlada nacionalnog jedinstva Libije zvanično zatražila vojnu pomoć Turske u svetlu pojačane agresije Haftarove Libijske nacionalne armije na Tripoli.

Radi se o vazdušnoj, kopnenoj i pomorskoj pomoći kako bi se pružio otpor Haftarovim snagama.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je prošlog meseca da je predsednik međunarodno priznate Vlade Libije Fajez Saradž od njega zatražio pomoć turskih snaga, i to nakon potpisivanja sporazuma kojim se Ankari dopušta da rasporedi vojne eksperte i osoblje u toj zemlji.

Podsetimo, borbe između međunarodno priznate Vlade i generala Halife Haftara, koji vlada na istoku zemlje, počele su nakon svrgavanja sa vlasti dugogodišnjeg predsednika Muamera el Gadafija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala