„Njujork tajms“: Balkan nije spreman za veliki zemljotres

© AP Photo / Visar KryeziuSpasioci u Draču pretražuju ruševine u potrazi za preživelima
Spasioci u Draču pretražuju ruševine u potrazi za preživelima - Sputnik Srbija
Pratite nas
Eksperti smatraju da balkanske zemlje nisu spremne za sledeći veliki zemljotres, navodi se u tekstu „Lekcije iz albanskog zemljotresa — Balkan nije spreman za veliki zemljotres“, koji je objavio „Njujork tajms“.

Od Bukurešta do Sofije i uopšte na Balkanu veliki broj vlada nije uspeo da reši rizike koje predstavljaju zgrade, a koje bi mogle lako da se sruše ukoliko dođe do snažnog zemljotresa, navodi „Njujork tajms“.

Njujorški list podseća na zemljotres iz 26. novembra prošle godine u Albaniji, jačine 6,4 stepena, u kojem je poginulo više od 50 ljudi, dok je više stotina građana povređeno i ostalo bez krova nad glavom.

„Tragedija šalje jasno upozorenje regionu koji je bio pogođen mnogo snažnijim zemljotresima u prošlosti, a eksperti smatraju da balkanske zemlje nisu spremne za sledeći veliki zemljotres“, navodi se u tekstu.

Prema rečima eksperata, vlasti u regionu su ohrabrile građevinski bum nakon devedesetih godina, kada su bezbednosni standardi često menjani zbog potrage za brzim profitom, prenosi Tanjug. Kao rezultat, navodi se u tekstu, milioni ljudi žive u domovima za koje je malo verovatno da će izdržati veliki zemljotres.

© AP Photo / Visar KryeziuPotresan prizor iz Drača
„Njujork tajms“: Balkan nije spreman za veliki zemljotres - Sputnik Srbija
Potresan prizor iz Drača

Metju Sumbasaku, osnivač prve rumunske nevladine organizacije „Re:Rise“, specijalizovane za smanjenje seizmičkog rizika, kaže da samo u Bukureštu postoje 349 struktura sa visokim rizikom, koje bi se verovatno srušile u slučaju velikog zemljotresa.

Reč je o stambenim kompleksima i drugim stotinama zgrada koji bi pretrpeli velike štete.

Iz sofijskog Univerziteta za arhitekturu, građevinu i geodeziju kažu da je Bugarska možda spremnija od nekih drugih zemalja u regionu za jake zemljotrese, ali da zabrinutost izazivaju novosagrađene zgrade.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala