„Naftogas“ Porošenku: Kritika zbog dogovora sa Rusijom je licemerna

© Sputnik / Stringer  / Uđi u bazu fotografijaPetro Porošenko
Petro Porošenko - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izvršni direktor ukrajinskog „Naftogasa“ Jurij Vitrenko ocenio je da je kritika bivšeg predsednika Ukrajine Petra Porošenka na račun gasnog dogovora sa Rusijom primer licemernog ponašanja bivšeg ukrajinskog lidera.
„Kritika bi trebalo da bude objektivna. Ukoliko smatrate da bi trebalo da su dogovorene veće količine tranzita gasa, kritikujte one koji su dozvolili izgradnju gasovoda Severni tok 2 i Turski tok. Ukoliko smatrate da nije trebalo ići na kompromise, kritikujte one koji nisu Ukrajinu pretvorili u nezavisnu zemlju po pitanju gasa, ko nije usvojio evropska pravila i ko nije doveo međunarodne partnere“, rekao je Vitrenko.

Prema njegovim rečima, kritika opozicionih političara je „normalna pojava“, ali pre nego što neko izrazi nezadovoljstvo potrebno je „raspitati se oko detalja kod ljudi koji se razumeju u to pitanje“.

Prethodno je Porošenko izjavio da je dogovor Kijeva i Moskve po pitanju tranzita gasa samo pokazatelj „nekompetentnosti, ili nešto mnogo gore“.

Istovremeno, Vitrenko je rekao da su garantovani prihodi od tranzita ruskog gasa daleko veći nego rashodi, kao i da će Ukrajina od toga zaraditi.

Podsetimo, ruski „Gasprom“ i ukrajinski „Naftogas“ potpisali su 30. decembra sporazum posle petodnevnih pregovora koji uključuje tranzitni paket na pet godina prema kojem „Gasprom“ garantuje isporuku 65 milijardi kubnih metara gasa prve godine, odnosno po 40 milijardi kubnih metara gasa u naredne četiri godine.

Prema ranijim najavama ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, Ukrajina će u narednih pet godina zaraditi najmanje sedam milijardi dolara od tranzita ruskog gasa.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala