Interpol raspisao poternicu za bivšim šefom „Nisana“, uhapšena grupa Turaka zbog pomoći pri bekstvu

© AP Photo / Kyodo NewsKarlos Gosn, bivši šef „Nisana“
Karlos Gosn, bivši šef „Nisana“   - Sputnik Srbija
Pratite nas
Liban je primio crvenu Interpolovu poternicu koja je raspisana za bivšim direktorom „Nisana“ Karlosom Gosnom, javio je Rojters, pozivajući se na neimenovane pravosudne izvore. U međuvremenu, grupa turskih državljana je uhapšena zbog pomoći Gosnu da pobegne u Liban.

Poternica tek treba da bude prosleđena pravosudnim organima, a turska policija je uhapsila danas sedam osoba, među kojima su četiri pilota, pod sumnjom da su prevezli bivšeg direktora „Nisana“ Karlosa Gosna dok je iz Japana bežao u Liban, javila je televizija NTV.

Hapšenja su usledila nakon istrage Ministarstva unutrašnjih poslova o tome kako je Gosn putovao kroz Tursku, gde se zaustavio na putu za Liban. AP navodi da turske vlasti istražuju moguće bezbednosne propuste.

Japansko tužilaštvo pretreslo je danas kuću u Tokiju u kojoj je živeo Gosn, optužen za finansijske malverzacije.

Kako prenosi japanska agencija „Kjodo“, pretres je sproveden u okviru istrage o tome kako je Gosn, koji se nalazi na slobodi nakon što je platio kauciju, uspeo da pobegne iz zemlje.

Gosn (65), koji ima brazilsko, francusko i libansko državljanstvo, uhapšen je u Japanu u novembru 2018. godine, gde ga terete da je izvršio višemilionsku uplatu „Nisanovom“ distributeru u Omanu. „Nisan“ ga je naknadno tužio da je novac firme usmeravao za lično bogaćenje.

Japanske poreske vlasti ga takođe terete da je prijavio manju platu od one koju je imao.

Gosn je negirao sve optužbe.

U Japanu vlada nedoumica kako je Gosn mogao da orkestrira svoj odlazak iz zemlje, s obzirom na to da je bio pod strogim nadzorom vlasti kada je pušten iz pritvora uz kauciju i imajući u vidu da je predao sve pasoše.

Japan ima sporazum o ekstradiciji samo sa Sjedinjenim Državama i Južnom Korejom, prema Ministarstvu pravde, što znači, kako ocenjuje Rojters, da bi moglo da bude teško izvodljivo prinudno vraćanje Gosna na suđenje.

Gosn je rođen u Brazilu, a odrastao je u Bejrutu, budući da su mu roditelji libanskog porekla. Školovao se u Francuskoj.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala