Kotorski paroh: Netačne tvrdnje da je Rusija umešana, okupljanja nastavljamo i posle Božića

© Sputnik / Nebojša PopovićMolitvena šetnja u Podgorici
Molitvena šetnja u Podgorici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Paroh kotorski, protojerej stavrofor Momčilo Krivokapić kazao je da su netačne tvrdnje onih koji za narodni bunt protiv Zakona o slobodi veroispovesti optužuju Rusiju i upletenost ruskih obaveštajnih službi.

On je istakao i da je to svojevrsni dokaz da su neki u panici, jer očigledno nisu računali na otpor koji se ovih dana, pre svega, molitveno izražava u Crnoj Gori.

Neverovatan je broj ljudi koji ovih dana izlaze mirno u celoj Crnoj Gori, ne praveći nikakve demonstracije, dodao je sveštenik Krivokapić sinoć na molebanu u kotorskoj Crkvi Svetog Nikole.

„Ovi naši vlastodršci su mislili da ćemo mi da se bijemo po ulicama“, dodao je, podsetivši i na opasnost od provokacija i nedavni incident u Podgorici, gde je, navodno, neko od omladine koja je molitveno šetala, bacio kamen na policiju, ali je objavljena fotografija pokazala da je reč o čoveku za kojeg se ispostavilo da je policajac u civilu.

„Danas nama pripisuju da smo organizovani iz Rusije, ni manje ni više“, rekao je sveštenik Krivokapić što je, kako je naznačio, neverovatan dokaz da su u strašnoj panici oni koji su pričinili sve što jesu do sada sa nesrećnim zakonom.

© Sputnik / Nebojša PopovićMoleban ispred hrama u Podgorici
Kotorski paroh: Netačne tvrdnje da je Rusija umešana, okupljanja nastavljamo i posle Božića - Sputnik Srbija
Moleban ispred hrama u Podgorici

Neke procene crnogorskih vlasti su govorile, dodaje, o okupljanju od dva-tri dana i da će nakon toga sve biti gotovo.

„Međutim, ova grudva je počela samo da raste, a otpor i revolt su svakog dana veći. Kada se udruže molitve, a Presveta Bogorodica je najmoćnija molitvenica pred Bogom, onda imamo ovo što ovih dana vidimo u celoj Crnoj Gori. Vladika Nikolaj je rekao: Dokle god bude uzdisanja i klicanja sa zemlje, biće odjeka na nebu. Onda kada nema onih koji se Bogu mole, onda nema ni odgovora sa neba. Na ove molitve Gospod će odgovoriti“, naveo je otac Momčilo Krivokapić.

Veruje da se već može govoriti o odustajanju od ovog zakona zbog njegove neprimenjivosti:

„Ponoviću zato da se za sada samo Bogu molimo, ali ako zatreba, znamo kako ćemo se boriti. Sveštenici govore ono što vi osećate i zato imamo ovakvu odlučnost da istrajemo u molitvi, kako bi se zakon povukao. Oni hoće od nas da budemo prozapadni, a silne generacije su vekovima čuvale ono što je sa istoka, odakle Sunce izlazi i Hristos dolazi. Sunce na zapadu zalazi. Sa zapada nikakve korisiti nismo imali, osim ako nas što nije očešalo, kakvo zlo. Zar sve naopake ideologije nisu došle sa Zapada?“

Okupljanja se nastavljaju i nakon Božića

„Bitno je reći da ćemo okupljanja nastaviti i posle Božića“, kazao je otac Momčilo Krivokapić, najavivši mogućnost provokacija za Badnje veče i u Kotoru, zbog čega će biti i dodatnih mera opreza, posebno zbog „pokušaja da od nas naprave ono što nismo“.

On je vernicima preneo i da ga mnogi ljudi, od koji neki i ne dolaze u crkvu, sa zabrinutošću pitaju o svemu što se dešava i govore da je ovo sa Zakonom o slobodi veroispovesti previše „i da ih neće glasati“.

„Revolt je stvoren jer su dirnuli tamo gde se ne dira, u manastir Ostrog, manastir Moraču, Cetinjski manastir, za koje se gine. Zato se i dalje mirno i spokojno molimo Bogu, a Bog će čuti naše molitve“, poručio je otac Momčilo Krivokapić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala