Želim Srbima da ne uđu u Evropsku uniju: Novogodišnja poruka Patrika Besona

CC0 / Marijanana / Srbija EU - ilustracija
Srbija EU - ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Efektno i britko, shodno njegovom stilu i karakteru, šarmantno, prilično ironično, ali iskreno i ubitačno, veliki francuski pisac Patrik Beson govori za „Novosti“ o Srbiji, Evropi i svetu, o sebi i, ponajviše, nama samima.

Šta želite Srbiji u novoj 2020. godini?

— Da ne uđe u Evropsku uniju! Englezi će iz nje izaći, a uvek treba slediti Engleze, jer je to najpametniji narod na svetu: oni su izmislili fudbal.

Kakvo je Vaše mišljenje o trenutnoj političkoj situaciji u svetu?

— Pobune i revolucije ne pronalaze izlaz, jer je trijumfalistička buržoazija od pada Berlinskog zida zatvorila vrata socijalizmu, okrenuvši dva puta ključ.

Koji su Vam planovi za narednih nekoliko godina?

— Da lagano starim i umrem u snu. Upravo sam se venčao sa lepom i inteligentnom mladom ženom, što bi trebalo da pomogne. U martu objavljujem zbirku polemičkih tekstova pod nazivom „Kukavice i drugi“. To je moja osamdeseta knjiga.

Kako se drži francuska književnost?

— Flober ove godine nije ništa objavio, Stendal takođe. Balzak nije davao znake života. Što će reći, nemamo mnogo toga novog za čitanje.

Šta mislite o Makronu?

— Veliki je radnik. U Francuskoj svi štrajkuju, osim njega. Trebalo bi i on da to pokuša, opustilo bi ga. Ne razumem zašto su se politički lideri toliko okomili na sprovođenje reformi. U najvećem broju slučajeva, narod ih loše prima i pokazuju se kao kontraproduktivne. Dugo već ne glasam, ali ako se neki kandidat bude predstavio govoreći: „Neću ništa da promenim“, glasaću za njega. Ukoliko ne budem imao ništa zabavnije da radim tog dana.

Proteklu godinu je obeležila Nobelova nagrada koju je dobio Peter Handke?

— Pravda je toliko retka na zemlji da, kada se pojavi, ostanemo zaprepašćeni. To je nešto poput hrabrosti. Peterova je bila ogromna tokom građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji. Piše kao što govori, blistavim zagonetkama. Divim se njegovim zapisima sa druge planete.

Mislite li da postoji kriza u umetnosti?

— Kriza umetnosti je započela sa pećinama Lasko. Praistorijski ljudi su ih verovatno veoma kritikovali. Setite se da su najbriljantniji intelektualci svog doba bili protiv Ajfelove kule. I da je Van Gog, tokom svog života, prodao samo jednu sliku. Ne skupo.

Šta radite za ove praznike?

— Moja supruga, njen mali sin i ja slavimo Božić u Berlinu. Smešteni smo u hotelu na sto metara od Brandenburške kapije, koja je dugo bila simbol razdvajanja između Istoka i Zapada. Volim Berlin: njegove parkove, muzeje, ulice. Senke velikih pisaca: Nabokova, Išervuda, Rota...

Berlin ili Beograd?

— Išao sam u Beograd toliko često da imam utisak da grad, kao ranac, neprestano nosim sa sobom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala