Od danas jeftiniji roming u zemljama regiona

© Foto : PixabayAmeričke mreže imaju alternativu.
Američke mreže imaju alternativu. - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Cene rominga u zemljama Zapadnog Balkana od danas će biti snižene od devet do 35 odsto, u skladu s drugom fazom primene regionalnog sporazuma o romingu.

Cene rominga za države Balkana biće od 1. januara 2020. godine znatno niže nego što su bile do sada. Ovu novost najavila je državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, a dodaje da će cene ostati iste u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Prosečna cena odlaznog poziva iz Srbije od danas će iznositi 7,1 dinar, što je, rekla je Matićeva za Tanjug, dodatno smanjenje za 34 odsto u odnosu na prethodno sniženje cena iz jula 2019. godine.

Jeftiniji roming za Balkan

Prosečna cena dolaznog poziva za Srbiju biće 5,6 dinara, a SMS poruke 2,9 dinara, dok će prenos podataka u proseku koštati 3,6 dinara po megabajtu.

Matićeva je podsetila da je Sporazum o snižavanju cena rominga u regionu, koji je potpisan u aprilu, počeo da se primenjuje 1. jula 2019. godine, a da od 1. januara 2020. počinje primena druge faze, koja predviđa novo smanjenje troškova.

Srbija i Regulatorna agencija za elektronske komunikacije (RATEL) će sa tri mobilna operatera nastaviti da u potpunosti poštuju potpisani sporazum, kaže Matićeva i dodaje da su BiH i Crna Gora u decembru 2019. donele odluku da od 1. januara ne pojeftine roming, već da zadrže cene uvedene 1. jula.

„Ne može se reći da krše sporazum jer su primenile prvu fazu. Međutim, ove dve zemlje su tražile dodatno vreme za usklađivanje sa njihovim mobilnim operatorima i regulatornim agencijama kako bi primenile drugu fazu“, rekla je Matićeva, a prenosi RTV.

Podaci ukazuju na to da je u prva tri meseca primene regionalnog sporazuma oko 1,3 miliona građana Srbije koristilo roming u zemljama Zapadnog Balkana i da ih je za oko devet odsto više u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Menja se način obračuna

„Taj podatak ide u prilog tome da je primena sporazuma donela finansijsku uštedu i olakšala komunikaciju za naše građane“, kazala je Matićeva.

Na osnovu regionalnog sporazuma, od 1. jula 2019. do 30. juna 2021. godine predviđeno je postepeno snižavanje cena rominga u nekoliko faza.

Od 1. januara 2020. godine se menja način obračuna troškova rominga, tako da će svi korisnici plaćati roming po principu koji podrazumeva zbir domaće cene (koju trenutno plaćaju u domaćem saobraćaju ) i roming naknadu.

Od 1. jula sledeće godine predviđeno je dodatno snižavanje roming cena za dolazne pozive i prenos podataka za sve korisnike. Planirano je od 1. jula 2021. potpuno ukidanje naknada za roming u regionu Zapadnog Balkana, odnosno da korisnici plaćaju usluge rominga pod istim uslovima koji se primenjuju u domaćem saobraćaju.

Regionalni sporazum o romingu potpisali su u aprilu ove godine, na drugom Digitalnom samitu ZB u Beogradu, predstavnici zapadnobalkanske šestorke (Srbija, Crna Gora, BiH, Makedonija, Albanija i Kosovo).

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala