Francuski sindikat poziva na nastavak štrajkova

CC0 / Unsplash / Protest „žutih prsluka“ u Francuskoj, detalj
Protest „žutih prsluka“ u Francuskoj, detalj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Francuski tvrdokorni sindikat CGT pozvao je danas na nastavak štrajkova u zemlji, dan nakon što je predsednik Emanuel Makron izjavio je da neće odustati od reforme penzionog sistema jer je to „projekat socijalne pravde i napretka“.

Makron je u redovnom novogodišnjem obraćanju naciji rekao da očekuje da vlada i sindikati brzo postignu kompromis, ali da neće biti odstupanja od osnovnih principa reforme penzionog sistema, koja je pokrenula proteste u Francuskoj.

Predsednik sindikata CGT Filip Martinez rekao je televiziji BFM da mu se čini da je te reči čuo hiljadu puta, ali da i dalje ne vidi ništa novo u poziciji vlade, prenosi Rojters.

„Alarmi moraju da budu glasniji, potrebni su nam štrajkovi svuda“, poručio je Martinez, ali je najavio da će njegova organizacija učestvovati na sastanku Vlade i sindikata 7. januara.

Francuski predsednik želi da pomeri prag za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine i da ukine 42 različita penziona sistema i uvede jedinstven sistem koji bi važio za sve sektore, preneo je Tanjug.

Lider krajnje levice Žan-Lik Melanšon ocenio je u objavi na Tviteru da Makronova izjava predstavlja „objavu rata onima koji odbacuju reformu“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala