Dim od australijskih požara stigao na Novi Zeland

© REUTERS / GEORGE MILLSDim od požara u Australiji
Dim od požara u Australiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dim od požara koji besne Australijom i u kome je stradalo najmanje sedam osoba stigao je do nekoliko novozelandskih gradova i obojio nebo u narandžasto, piše „Nju Zeland herald“.

Video-zapisi i fotografije gustog narandžastog smoga koji prekriva sunce objavili su na društvenim mrežama stanovnici Novog Zelanda. U sredu je smog stigao do regiona Kanterberi, a stanovnici Krajstčerča, koji je udaljen više od 2.000 kilometara od požara, žale se na zagušljivi dim, napominje list.

​„Dim koji je prošao oko dve hiljade kilometara preko Tasmanovog mora jasno se vidi iznad donjeg dela Južnog ostrva. Vidljivost zbog dima dostiže svega 10 kilometara u najugroženijim oblastima“, saopštila je Meteorološka služba Novog Zelanda na Tviteru.

​„Smog od australijskih požara toliko je gust da se u Velingtonu trenutno ne vidi sunce“, „Jadni Australijanci ako ovako izgleda Danidin“, pišu korisnici društvenih mreža sa Novog Zelanda.

​U Australiji je već izgorelo oko pet miliona hektara zemlje, u požaru je poslednjih meseci poginulo 17 osoba, uništeno hiljadu domova, a prema nekim procenama poginulo je osam hiljada koala i stotine hiljada drugih životinja.

​Na obali u blizini australijskog grada Malakuta, zbog stihije je blokirano 4.000 ljudi, a mnogi traže utočište na plažama u primorskim gradovima okruženim vatrom. Na nekim mestima požari su toliko jaki, a dim toliko gust, da ih je nemoguće gasiti iz vazduha. Vlasti šalju brodove ratne mornarice i avijaciju u pogođena područja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala