Tramp okrivio Iran za događaje ispred Ambasade SAD u Bagdadu

© AP Photo / Andrew HarnikPredsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp
Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki predsednik Donald Tramp optužio je Iran da stoji iza organizacije napada na Ambasadu SAD u glavnom gradu Iraka Bagdadu i poručio da Teheran snosi svu odgovornost za taj događaj.

Više hiljada demonstranata okupilo se ispred Ambasade SAD u znak protesta zbog američkih napada na iračke baze.

Oni su probili vrata Ambasade i podmetnuli požar oko ograde.

Zid Ambasade je zahvaćen vatrom, a okupljeni demonstranti uzvikuju antiameričke parole i bacaju kamenice prema američkom diplomatskom kompleksu.

„Iran organizuje napad na Ambasadu SAD u Iraku. Oni će snositi svu odgovornost. Očekujem da Irak upotrebi sve snage da zaštiti Ambasadu, o čemu smo ga i obavestili“, poručuje Tramp na svom nalogu na Tviteru.

Više hiljada demonstranata sa zastavama šiitskog pokreta „El Hašdaš Šaabi“ okupilo se ispred Ambasade, a jedna grupa razjarenih pristalica iračkih šiita upala je u zgradu, prethodno razvalivši vrata, a prema rečima svedoka, bačen je suzavac i čuju se pucnji.

​Iz zgrade izlazi dim, a najmanje troje američkih vojnika je na krovu zgrade, prenosi Tanjug.

Iračke snage bezbednosti bacile su suzavac kako bi rasterale demonstrante, koji su se tu okupili kako bi osudili američke vazdušne udare u Iraku.

Demonstranti su pozvani da se raziđu.

Ambasador i ostalo diplomatsko osoblje su evakuisani iz Ambasade i već su napustili Irak.

SAD su prethodno izvele napade na pet objekata Hezbolaha u Iraku i Siriji kao odgovor na napade tog pokreta na iračke baze, konkretno na iračku bazu u Kirkuku kada je poginuo jedan američki državljanin, a četvoro ranjeno.

Inače, SAD optužuju Iran da sponzoriše Hezbolah.

Savet za pitanja nacionalne bezbednosti Iraka osudio je napade na tih pet objekata, a Vlada Iraka je nagovestila da bi moglo da dođe do promene principa saradnje s međunarodnom koalicijom u uslovima kada američki kontingent u svojim akcijama polazi od „sopstvenih zaključaka i političkih prioriteta, a ne od prioriteta Vlade i naroda Iraka“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala