Putin i Zelenski razgovarali telefonom

© REUTERS / POOLPredsednici Ukrajine i Rusije, Vladimir Zelenski i Vladimir Putin, dolaze na samit "normandijske četvorke" u Jelisejskoj palati u Parizu
Predsednici Ukrajine i Rusije, Vladimir Zelenski i Vladimir Putin, dolaze na samit normandijske četvorke u Jelisejskoj palati u Parizu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.

Kako je saopštila pres-služba Kremlja, predsednici su razgovarali telefonom na inicijativu Kijeva.

Predsednici su čestitali jedan drugom predstojeće praznike, ali su čestitali i na razmeni zarobljenika između Kijeva i Donbasa od 29. decembra.

„Dve strane su pozdravile i sklapanje sporazuma između dve zemlje o tranzitu ruskog gasa preko teritorije Ukrajine, koji je prethodnog dana potpisan“, navodi se u saopštenju koje je kabinet ukrajinskog predsednika objavio na Fejsbuku.

U saopštenju Kremlja se posebno ističe značaj tog sporazuma, koji predviđa da se 1. januara nesmetano nastavi tranzit ruskog gasa u Evropu preko teritorije Ukrajine. Konstatovan je pozitivan ton u kojem su protekli pregovori, čiji će rezultati doprineti stvaranju konstruktivne atmosfere za rešavanje drugih bilateralnih pitanja, ističe se u saopštenju ruske strane.

Tokom razgovora Putin i Zelenski su se dogovorili i da se „hitno pristupi usaglašavanju spiskova za oslobađanje Ukrajinaca, uključujući i stanovnike Krima, koji se nalaze na Krimu i na teritoriji Rusije, i Rusa koji se nalaze na teritoriji Ukrajine“, navela je ukrajinska strana.

Dvojica predsednika su izrazila nadu da će u najskorije vreme dođi do potpunog prekida vatre na kontakt liniji u Donbasu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala