Medvedev: Sva gasna pitanja sa Ukrajinom rešena

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaGasna kompanija Ukrajine "Ukrgazdobiča" u Lavovskoj oblasti
Gasna kompanija Ukrajine Ukrgazdobiča u Lavovskoj oblasti  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sva pitanja o gasu sa Ukrajinom su rešena, međusobna potraživanja prekinuta, tranzit ruskog gasa biće nastavljen pod uslovima koji zadovoljavaju sve strane, izjavio je premijer Rusije Dmitrij Medvedev, napominjući da se i o najtežim pitanjima može postići dogovor.
„Gasni ugovor za narednih pet godina između Rusije i Ukrajine predstavlja kompromis koji je trebalo pronaći“, napisao je Medvedev na svojoj stranici na Fejsbuku.

Prema njegovim rečima, Vlada Rusije i „Gasprom“ su dugo vremena radili na rešavanju problema sa Ukrajinom, kako u bilateralnom tako i u trilateralnom formatu.

„Sada su sva pitanja rešena, međusobna potraživanja prekinuta. Tranzit ruskog gasa kroz Ukrajinu biće nastavljen pod uslovima koji odgovaraju svim stranama. Potpisivanje dokumenata pokazuje da se čak i o najtežim pitanjima može razgovarati i pregovarati“, dodao je premijer.

Rusija i Ukrajina su u ponedeljak uveče potpisale paket sporazuma o nastavku tranzita gasa kroz Ukrajinu, uključujući i petogodišnji tranzitni ugovor prema kojem „Gasprom“ garantuje pumpanje 65 milijardi kubnih metara gasa prve godine i po 40 milijardi kubnih metara u naredne četiri godine. Dogovor će osigurati nastavak tranzita od 1. januara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala