Lideri DF-a ambasadorima: Zaustavite Đukanovića dok još nije kasno

© Foto : Demokratski front Lideri Demokratskog fronta
Lideri Demokratskog fronta  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Povodom izglasavanja Zakona o slobodi veroispovesti u Skupštini Crne Gore i masovnih protesta širom Crne Gore, lideri Demokratskog fronta pozvali su diplomatski kor u Crnoj Gori da reaguje kako bi se zaustavili potezi režima koji vode oduzimanju crkvene imovine.

„Posle niza naših apela da se odustane od izglasavanja diskriminatorskog zakona i pruži prilika novom dijalogu, suočili smo se s brutalnom intervencijom represivnog aparata, kako prema poslanicima DF-a, koji su protivustavno uhapšeni, tako i prema episkopima, monaštvu, sveštenstvu i vernicima Srpske pravoslavne crkve, koji su protestvovali na ulicama crnogorskih gradova“, Navodi se u pismu DF ambasadorima.

Kako ističu, tako usvojeni zakon ugrozio je osnovna ljudska prava i slobode pravoslavnih vernika i imovinska prava Srpske pravoslavne crkve, kojoj još od 1945. godine i komunističkog sistema nije vraćena oduzeta imovina, prenosi portal „In4s“.

Aleksandar Vučić i patrijarh Irinej - Sputnik Srbija
Vučić posle razgovora sa patrijarhom Irinejom: Nadam se da niko nema ideju da zauzima Ostrog /video/

Df naglašava da je predsednik države Milo Đukanović svojom isključivošću izazvao još snažniji talas narodnog nezadovoljstva, „koji ovih dana preti da eskalira u građanske sukobe s nesagledivim posledicama“.

„Naša je dužnost da Vas upozorimo na ozbiljnost društveno političkog trenutka u kojem se nalazi naša država, ali i zatražimo od vas da putem diplomatskih aktivnosti zaustavite naredne poteze crnogorskog režima usmerene u pravcu otimanja imovine Srpske pravoslavne crkve i doprinesete povlačenju ovog diskriminatorskog zakona“, stoji u pismu.

DF naglašava da će se, u protivnom, spontana i masovna okupljanja verujućeg naroda i sveštenstva nastaviti i biti masovnija i istrajnija.

„Iskreno verujemo da još nije kasno za dijalog o povlačenju zakona, kao i što znamo da svaki novi dan bez dogovora vodi u opasne neizvesnosti koje trajno mogu ugroziti građanski mir u Crnoj Gori“, zaključuje se u pismu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala