Eskalacija diplomatskog spora: Bolivija proterala meksičke i španske diplomate

© AP Photo / Luis GandarillasBolivija, meksička ambasada
Bolivija, meksička ambasada - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bolivijske vlasti proterale su meksičke i španske diplomate, čime je eskalirao diplomatski spor nastao nakon što je Ambasada Meksika u La Pazu dala azil saveznicima bivšeg socijalističkog predsednika Bolivije Eva Moralesa.

Vršilac dužnosti predsednika Bolivije Đenin Anjes rekla je da je njena administracija tražila od meksičke ambasadorke Marije Tereze Merkado i nekoliko španskih zvaničnika da napuste zemlju u roku od 72 sata i nazvala ih „personama non grata“ zbog navodnog pokušaja pripadnika bivših bolivijskih vlasti da pronađu utočište u Ambasadi Meksika i napuste zemlju, prenosi Rojters.

Ubrzo nakon toga, Ministarstvo spoljnih poslova Meksika apelovalo je na Merkadovu da osigura svoju bezbednost, a potez Bolivije označilo kao „politički po prirodi“. Ipak, meksički ministar unutrašnjih poslova rekao da bolivijski ambasador nije proglašen nepoželjnim i da Meksiko nema nameru da prekine diplomatske odnose sa Bolivijom.

S druge strane, Ministarstvo spoljnih poslova Španije negiralo je optužbe i saopštilo da će proterati troje bolivijskih diplomata zbog ovog događaja, a šest španskih diplomata napustilo je Boliviju nakon što su bolivijske vlasti zatražile da oni odu.

Bolivijske vlasti optužile su španske diplomate da pokušavaju da pomognu devetorici zvaničnika da napuste Ambasadu Meksika i dodale da su Španci stigli u Ambasadu u pratnji grupe muškaraca sa kapuljačom.

Anjezova je rekla da bolivijske vlasti neće tolerisati ljude koji „pokušavaju da prikriju i zaštite kriminalce koji su počinili zločine pobune, oružanog ustanka i terorizma“ i da Bolivija neće biti „kolonija“ nijedne druge zemlje.

Sporni oktobarski izbori u Boliviji izazvali su velike proteste, a Morales je podneo ostavku prošlog meseca, usled sve većeg civilnog i vojnog pritiska. Anjezova je preuzela funkciju vršioca dužnosti predsednika i napravila oštar zaokret od Moralesove socijalističke vlade, prekidajući veze sa levičarskim saveznicima u regionu.

Morales je tvrdio da je svrgnut u desničarskom „puču“, a mnogi njegovi saveznici su se okupili i dalje ga podržavaju uoči novih izbora 2020. godine. On je pobegao iz Bolivije i dobio azil u Meksiku, a sada se nalazi u Argentini.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala