Irački premijer pozvao demonstrante ispred američke ambasade u Bagdadu da se povuku

© REUTERS / THAIER AL-SUDANIDemonstranti ispred zgrade ambasade SAD u Bagdadu
Demonstranti ispred zgrade ambasade SAD u Bagdadu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Irački premijer Adel Abdul Mahdi pozvao je demonstrante ispred američke ambasade u Bagdadu da se povuku i upozorio da se ne sprovode agresivne mere prema stranim ambasadama i predstavništvima.

Mahdi je u saopštenju naveo da će bezbednosne snage sprečiti svaku agresija prema stranim ambasadama i da će počinioci biti strogo kažnjeni, prenosi Tanjug.

Ispred ambasade SAD u Bagdadu izbili su neredi, nakon što se više hiljada ljudi okupilo u znak protesta zbog američkih vazdušnih napada u kojima je poginulo 25 iračkih šiita.

Prema poslednjim informacijama — pripadnici obezbeđenja u američkoj ambasadi u Bagdadu ispalili su šok bombe na demonstrante ispred ulaza u zgradu ambasade.

Čule su se četiri glasne eksplozije.

Ranije su ambasador i osoblje ambasade evakuisani iz zgrade.

U toku dana iračke bezbednosne snage bacile su suzavac ispred ambasade.

Jedna grupa razjarenih pristalica iračkih šiita ranije je upala u ambasadu, prethodno razvalivši vrata.

Okupljeni su uzvikivali „Dole SAD“ i „Smrt SAD“ i bacali plastične boce i kamenice na zid ambasade.

SAD su prethodno izvele napade na pet objekata Hezbolaha u Iraku i Siriji kao odgovor na napade tog pokreta na iračke baze, konkretno na iračku bazu u Kirkuku, kada je poginuo jedan američki državljanin, a četvoro ranjeno.

SAD optužuju Iran da sponzoriše Hezbolah.

Savet za pitanja nacionalne bezbednosti Iraka osudio je napade na tih pet objekata, a Vlada Iraka je nagovestila da bi moglo da dođe do promene principa saradnje sa međunarodnom koalicijom u uslovima kada američki kontingent u svojim akcijama polazi od „sopstvenih zaključaka i političkih prioriteta, a ne od prioriteta Vlade i naroda Iraka“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala