Crna Gora optužila Rusiju da se meša u njene unutrašnje stvari

© Sputnik / Milena CmiljanićZastava Crne Gore
Zastava Crne Gore - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija se na neprihvatljiv način miješa u unutrašnje stvari Crne Gore, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova (MSP) Crne Gore.

Iz MSP su reagovali na navode Ministarstva spoljnih poslova Rusije da u Crnoj Gori jača pritisak na Srpsku pravoslavnu crkvu, kako bi se u potpunosti istisnula.

„Komentarom Departmana za informacije i štampu Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti i uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica još jednom se, poslije izvjesnog zatišja, na žalost potvrđuje kontinuitet neprihvatljivog, teško razumljivog i flagrantnog miješanja Rusije u unutrašnje stvari jedne suverene, sekularne, evropske države, članice NATO-a i kandidata za članstvo u EU“, saopšteno je iz MSP-a.

Kako navode, sve se dešava „samo zbog toga što je Crna Gora, kao samostalna i suverena zemlja donijela jedan pravni akt“.

„Što je ukinula ideološki zakon star 50 godina i zamijenila ga zakonom koji je u saglasnosti sa svim poznatim međunarodnim standardima kojima se reguliše ova oblast. Zakon je u cjelini usaglašen sa mišljenjem Venecijanske komisije Savjeta Evrope, a sa njim su se saglasile sve vjerske zajednice i svi njihovi predstavnici u Crnoj Gori, osim Srpske pravoslavne crkve. Suprotno navodima ruskog MSP-a, usvojenim zakonom se u Crnoj Gori na demokratski način regulišu sva pitanja iz ove oblasti, uključujući i pitanje vlasništva nad vjerskim objektima, što ne ugrožava ničije pravo na njihovo korišćenje“.

Iz MSP-a ističu da su se nadali „da su iz događaja iz oktobra 2016. godine izvučene određene pouke“.

„I da su odnosi Crne Gore i Rusije oprezno i korak po korak krenuli normalnijim tokom. Komentari ruskog MSP-a, poput ovoga o kome je riječ, ozbiljno ugrožavaju ovakav trend“, zaključuje se u reagovanju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala