Asanž: Umirem polako ovde /video/

© RuptlyDžulijan Asanž
Džulijan Asanž - Sputnik Srbija
Pratite nas
Julian Asanž zvučao je „drogirano“ i imao je problema sa govorom tokom razgovora koji je obavio iz zatvora sa britanskim novinarom Voganom Smitom.

Asanž je imao pravo na jedan telefonski poziv iz zatvora „Belmarš“ na jugoistoku Londona za Božić.

„Mislim da je želeo nekoliko minuta bega kako bi oživeo srećna sećanja“, rekao je Smit, dodajući kako je Asanž 2010. godine poslednji put proveo praznik u svom domu.

Istakao je kako je kratki razgovor bio daleko od veselog, a da se njegovo stanje pogoršavalo tokom razgovora.

„Njegov govor je bio nerazgovetan. Govorio je polako. Julian je osoba koja glasno artikulira i govori vrlo jasno. Zvučao je grozno, bilo je uznemirujuće slušati ga. Rekao je ’umirem polako ovde‘“, rekao je novinar.

Iako Asanž nije to rekao tokom poziva, Smit kaže da veruje da je bio pod sedativima, a da su istog mišljenja i oni koji su ranije posećivali Asanža.

Smit nije prvi koji je pokrenuo ovo pitanje, ali britanske vlasti su odbijale da otkriju da li su Asanžu u zatvoru davani psihotropni lekovi, uz napomenu da ga ne maltretiraju. Ali s obzirom na to da ga drže u samici 23 sata dnevno, a zahtevi mnogobrojnih lekara da ispitaju njegovo fizičko zdravlje su odbijeni, Smit je rekao kako mu je teško da poveruje u reč službenika.

„Julian je bio izuzetno dobro društvo tokom Božića 2010. godine, ali muškarac s kojim sam razgovarao telefonom je bio druga osoba. Ne razumem zašto je on u zatvoru ’Belmarš‘. On je u pritvoru i nije opasnost za javnost“, rekao je Smit.

„Belmarš“ je zatvor A kategorije, što je najjači sigurnosni sistem u Velikoj Britaniji i namenjen je za izuzetno opasne optuženike, one koji su imali više pokušaja bežanja iz zatvora, višestruke ubice i teroriste. Asanž ne spada ni u jednu od navedenih kategorija.

„Jasno je da ovo što se dešava Julianu ima mnogo više veze sa osvetom i postavljanjem primera za odvraćanje drugih od diranja američke moći na ovaj način“, rekao je Smit.

Poručio je kako će nastaviti da vrši pritisak na britanske vlasti da mu odgovore o zdravlju i tretmanu Asanža, koji bi konačno nakon sedam godina trebao da dobije pošteno saslušanje na sudu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala