Rusija priprema sveobuhvatan i interesantan odgovor zbog estonskog Sputnjika

© Sputnik / Kirill Kallinikov / Uđi u bazu fotografijaLogo novinske agencije Sputnjik
Logo novinske agencije Sputnjik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva će dati „sveobuhvatan i interesantan“ odgovor na postupke protiv novinara estonskog Sputnjika, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„U ovom slučaju, polazeći od toga ko stoji iza estonskog medijskog prostora i svih pakosti koje vidimo prema ruskim medijima, odgovor će biti sveobuhvatan i interesantan“, rekla je Zaharova za televiziju „Rusija 1“.

Prema njenim rečima, Moskva shvata „kakav uticaj u medijskom prostoru London vrši na Estoniju“.

„Novinarska udruženja Estonije nalaze se u nekakvoj čudnoj saradnji sa strukturama koje se finansiraju iz Velike Britanije i pripremaju izveštaje o tome kako se suprotstaviti ruskoj informacionoj pretnji... Morate da shvatite odakle vetar duva, a vetar beskrajno duva sa maglovitog Albiona“, objasnila je Zaharova.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova u narandžastom prsluku sa logom Sputnjika - Sputnik Srbija
Zaharova na konferenciji za štampu u prsluku Sputnjika /video/

Zaposleni u Sputnjiku Estonija ranije su dobili od Policijske i Granične uprave pisma sa direktnim pretnjama da će se protiv njih pokrenuti krivični postupak ako do 1. januara 2020. godine ne prekinu radni odnos sa matičnom organizacijom — međunarodnom novinskom agencijom „Rusija sevodnja“. Kao osnova za ove akcije navode se sankcije koje je Evropska unija uvela 17. marta 2014. protiv niza fizičkih i pravnih lica zbog događaja u Ukrajini.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je, komentarišući situaciju u vezi sa estonskim Sputnjikom, rekao da će ruske vlasti učiniti sve da podrže Sputnjik u radu u drugim zemljama. Visoki izvor u Moskvi ranije je za Sputnjik izjavio da na postupke estonskih vlasti utiču britanski pokrovitelji, što će se uzeti u obzir kako bi se u bliskoj budućnosti preduzele simetrične mere prema britanskim medijima u Rusiji.

Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Arlem Dezir pozvao je vlasti Estonije da se suzdrže od nepotrebnih ograničenja u radu Sputnjika, a nedelju dana kasnije saopštio je da će nastaviti da prati situaciju. Šef službe za slobodu medija Rusije Valerij Fadejev takođe je pozvao estonskog kancelara za prava Julea Madizea da ne dozvoli kršenje prava novinara agencije „Rusija sevodnja“.

Izvršni direktor MIA „Rusija sevodnja“ Kiril Višinski ranije je pokrenuo akciju u znak podrške portalu Sputnjik Estonija. Simboli akcije pod nazivom #SputnikSila su teg narandžaste boje (simbolizuje boje Sputnjika), na kojoj je na engleskom jeziku napisano „Got You Covered!“ (Pokrivamo vas) i narandžasti prsluk. Akciji su se već pridružili član Komiteta za međunarodna pitanja Državne dume Rusije Jevgenij Primakov, novinar Armen Gasparjan, šef Fonda za zaštitu nacionalnih vrednosti i šef Komisije Javne komore Rusije za razvoj informacionog društva, medija i masovnih komunikacija Aleksandar Maljkevič.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala