Velika prevara zelenih - plastične kese nisu štetne

Pratite nas
Od Nove godine u Beogradu će trgovci umesto dosadašnjih plastičnih kesa u prodavnicama morati da ponude potrošačima plastičnu kesu koja je biorazgradiva. Kako će biti u ostatku Srbije — nije još poznato.

U cilju eliminacije plastičnih kesa trgovci su počeli da ih naplaćuju, i to je, prema procenama, već smanjilo njihovu potrošnju za 70 odsto.

Plastične kese su proglašene za velikog krivca za zagađenje životne sredine. Evropska unija je 2015. godine donela direktivu o plastičnim kesama, kojom se traži smanjenje korišćenja, a ne zabrana plastičnih kesa. Mnogi stručnjaci, pozivajući se na studiju sprovedenu u Danskoj, na primer, upozoravaju da papirne ili pamučne kese koje se predlažu kao alternative, nisu zapravo ekološki prihvatljivije.

O tome da li su plastične kese zaista veliki ekološki problem, kako se to prikazuje ili je sve to prenaduvano, u „Energiji Sputnjika“ Jelica Putniković razgovara sa profesorom doktorom Dragoslavom Stoiljkovićem, vodećim stručnjakom u oblasti polimera u regionu i penzionisanim profesorom Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu.

Intervju Dragoslav Stoiljković

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala