Rusija i Ukrajina potpisale petogodišnji ugovor o tranzitu gasa

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaSkladišta gasa u Lavovskoj oblasti u Ukrajini
Skladišta gasa u Lavovskoj oblasti u Ukrajini - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija i Ukrajina su nakon pet dana pregovora potpisali paket dokumenata koji osiguravaju tranzit ruskog gasa preko Ukrajine od 1. januara, saopštio je novinarima šef „Gasproma“ Aleksej Miler.

„Nakon pet dana neprekidnih bilateralnih pregovora u Beču doneta je konačna odluka i postignut finalni dogovor. Istovremeno je potpisan čitav niz sporazuma i ugovora kojim se obnavlja ravnoteža interesa dve strane“, izjavio je Miler.

„Od danas ti dokumenti dobijaju pravnu snagu i osiguravaju tranzit ruskog gasa preko Ukrajine, nakon 31. decembra 2019. godine“, dodao je on.

Ugovor je potpisan na pet godina. Za taj period Ukrajina očekuje da će prihodovati najmanje 7 milijardi dolara, izjavio je predsednik zemlje Vladimir Zelenski.

„Strane mogu produžiti ugovor na još deset godina. Ukrajinska gasnotransportna mreža će biti maksimalno angažovana“, napisao je Zelenski na fejsbuku.

On je dodao da ugovor garantuje Gaspromu da prve godine može da isporuči 65 milijardi kubnih metara gasa preko Ukrajine i po 40 milijardi kubnih metara u naredne četiri godine. Te količine mogu biti i povećane.

Ministar energetike Rusije Aleksandar Novak ranije je saopštio da će Moskva i Kijev od 1. januara poništiti sva uzajamna potraživanja u vezi s gasom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala