Putin uputio novogodišnje čestitke svetskim liderima

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaNovogodišnja jelka ispred Spaske kule moskovskog Kremlja
Novogodišnja jelka ispred Spaske kule moskovskog Kremlja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin uputio je svetskim liderima čestitke za Božić i predstojeću Novu godinu.

Ponovljen poziv na Paradu Trampu

Predsednik Putin čestitao je američkom predsedniku Donaldu Trampu Novu godinu, istakavši da Rusija i Sjedinjene Američke Države imaju posebnu odgovornost za globalnu bezbednost i stabilnost, saopštila je pres-služba Kremlja.

„U čestitki predsedniku Sjedinjenih Američkih Država Trampu Putin je ukazao na to da su Rusija i SAD istorijski posebno odgovorne za obezbeđivanje globalne bezbednosti i stabilnosti i da se Moskva zalaže za normalizaciju bilateralnih odnosa i izgradnju ravnopravnog dijaloga zasnovanog na poštovanju međusobnih interesa“, navodi se u saopštenju.

Takođe se dodaje da je Putin potvrdio poziv Trampu da poseti Moskvu povodom proslave 75. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu.

Saradnja Moskve i Ankare u borbi protiv terorizma

Predsednik Rusije čestitao je Novu godinu i turskom kolegi Redžepu Tajipu Erdoganu, uz konstataciju da su dve zemlje postigle značajne uspehe u oblasti energetike, vojno-tehničkoj saradnji i borbi protiv terorizma u Siriji.

U telegramu koji je objavio Kremlj, Putin je naveo da su identifikovane nove oblasti za saradnju u unapređenje rusko-turskih trgovinsko-ekonomskih veza.

„Moskva i Ankara su tesno sarađivale u borbi protiv terorizma u Siriji i zajedničkim naporima su doprinele pokretanju procesa političkog rešavanja sukoba u toj zemlji“, poručio je Putin.

Putin je takođe ukazao da se naredne godine navršava sto godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između dveju zemalja i izrazio uverenje da će jubilej biti obeležen novim dostignućima u okviru bilateralnih odnosa.

Saradnja Rusije i Francuske ─ važan faktor stabilnosti

U čestitki predsedniku Francuske Emanuelu Makronu Putin je naveo da saradnja Rusije i Francuske predstavlja važan faktor stabilnosti u svetskim poslovima i izrazio je nadu na jačanje veza.

„U čestitki predsedniku Francuske Emanuelu Makronu ruski lider je istakao da su sastanci u Bregansonu i Parizu potvrdili da saradnja između Rusije i Francuske ostaje važan faktor stabilnosti u međunarodnim poslovima“, piše u saopštenju.

Osim toga, Putin je naglasio da očekuje predsednika Francuske na proslavi Dana pobede kako bi zajedno odali počast Rusima i Francuzima koji su dali svoje živote u borbi protiv okupatora.

Čestitke ostalim svetskim liderima

Pres-služba Kremlja navela je da je ruski predsednik čestitao Božić i Novu godinu i papi Franji i najavio da ima nameru da razvija konstruktivan dijalog sa Svetom stolicom, saradnju u cilju zaštite moralnih vrednosti i izgradnje pravednog svetskog poretka koji obezbeđuje miran i skladan suživot svih zemalja i naroda.

U čestitki sirijskom lideru Bašaru Asadu Putin je potvrdio posvećenost daljoj saradnji i neizmernu podršku suverenitetu, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Sirije.

Ruski lider je takođe izrazio nadu da će zajedničkim naporima naredne godine uspeti da se približe konačnom vraćanju mira u Siriji.

U novogodišnjoj čestitki venecuelanskom kolegi Nikolasu Maduru Putin je naveo da su septembarski razgovori u Moskvi potvrdili bliskost stavova po ključnim pitanjima i izrazio uverenje da će naredne godine zemlje nastaviti konstruktivan zajednički rad na razvoju strateških partnerskih odnosa i obostrano korisne bilateralne saradnje.

Putin je, takođe, uputio čestitke beloruskom kolegi Aleksandru Lukašenku, britanskoj kraljici Elizabeti Drugoj i premijeru Velike Britanije Borisu Džonsonu.

„Putin je napomenuo da bi dalji razvoj rusko-britanskih odnosa na osnovu principa ravnopravnosti i obostrane koristi pomogao jačanju međunarodne stabilnosti i bezbednosti“, navodi se u saopštenju.

Čestitke su upućene i češkom lideru Milošu Zemanu i japanskom premijeru Šinzu Abeu.

Predsednik je poželeo srećnu Novu godinu brojnim predsednicima međunarodnih organizacija, među kojima i generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu, generalnom direktoru MMF-a Kristalini Georgijev, predsedniku MOK-a Tomasu Bahu, počasnom predsedniku MOK-a Žaku Rogeu i počasnom članu odbora Žan-Klodu Kiliju.

Ruski lider je uputio čestitke predsedniku Međunarodne federacije fudbalskih asocijacija (FIFA) Đaniju Infantinu i predsedniku Saveza evropskih fudbalskih asocijacija Aleksandru Čeferinu.

U saopštenju pres-službe se dodaje i da je Putin čestitao Novu godinu i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala