OEBS: Proširenje evropskih sankcija na estonski Sputnjik ─ problem za slobodu medija

© Sputnik / Aleksandr Krяžev / Uđi u bazu fotografijaLogo novinske agencije Sputnjik
Logo novinske agencije Sputnjik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Arlem Dezir izjavio je da težnja estonskih vlasti da prošire lične sankcije Evropske unije protiv generalnog direktora novinske agencije „Rusija sevodnja“ na kolektiv estonskog Sputnjika stvara problem na polju slobode medija.

„Proširenje individualnih sankcija uvedenih Dmitriju Kiseljovu na Sputnjik predstavlja ozbiljan korak sa pravnog stanovišta i stvara problem u oblasti slobode medija“, navodi se u odgovoru Dezira na pitanje glavne urednice novinske agencije „Rusija sevodnja“ Margarite Simonjan.

Dezir je naglasio da Sputnjik Estonija nije na spisku sankcija Evropske unije.

„Pozivam estonske vlasti da se uzdrže od uvođenja nepotrebnih ograničenja u radu stranih novinara ili medija koji bi negativno uticali na slobodno širenje informacija, slobodu medija i na taj način protivrečili odgovarajućim obavezama OEBS-a“, dodao je on.

Problem Sputnjika u Estoniji

Zaposleni u Sputnjiku Estonija ranije su dobili od Policijske i Granične uprave pisma sa direktnim pretnjama da će se protiv njih pokrenuti krivični postupak ako do 1. januara 2020. godine ne prekinu radni odnos sa matičnom organizacijom — međunarodnom novinskom agencijom „Rusija sevodnja“. Kao osnova za ove akcije navode se sankcije koje je Evropska unija uvela 17. marta 2014. protiv niza fizičkih i pravnih lica zbog događaja u Ukrajini. Međutim, sankcije Evropske unije nisu uvedene novinskoj agenciji „Rusija sevodnja“, u koju ulazi Sputnjik“, već lično generalnom direktoru agencije Kiseljovu.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je, komentarišući situaciju u vezi sa estonskim Sputnjikom, rekao da će ruske vlasti učiniti sve da podrže Sputnjik u radu u drugim zemljama. Visoki izvor u Moskvi ranije je za Sputnjik izjavio da na postupke estonskih vlasti utiču britanski pokrovitelji, što će se uzeti u obzir kako bi se u bliskoj budućnosti preduzele simetrične mere prema britanskim medijima u Rusiji.

Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Arlem Dezir pozvao je vlasti Estonije da se suzdrže od nepotrebnih ograničenja u radu Sputnjika, a nedelju dana kasnije saopštio je da će nastaviti da prati situaciju. Šef službe za slobodu medija Rusije Valerij Fadejev takođe je pozvao estonskog kancelara za prava Julea Madizea da ne dozvoli kršenje prava novinara agencije „Rusija sevodnja“.

Izvršni direktor MIA „Rusija sevodnja“ Kiril Višinski ranije je pokrenuo akciju u znak podrške portalu Sputnjik Estonija. Simboli akcije pod nazivom #SputnikSila su teg narandžaste boje (simbolizuje boje Sputnjika), na kojoj je na engleskom jeziku napisano „Got You Covered!“ (Pokrivamo vas) i narandžasti prsluk. Akciji su se već pridružili član Komiteta za međunarodna pitanja Državne dume Rusije Jevgenij Primakov, novinar Armen Gasparjan, šef Fonda za zaštitu nacionalnih vrednosti i šef Komisije Javne komore Rusije za razvoj informacionog društva, medija i masovnih komunikacija Aleksandar Maljkevič.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala