Kremlj: Putin koristi svoj autoritet da podstakne razmenu zarobljenika između Kijeva i Donbasa

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaDmitrij Peskov
Dmitrij Peskov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predstavnici ukrajinske vlasti nemaju direktan kontakt sa samoproglašenim Donjeckom Narodnom Republikom i Luganskom Narodnom Republikom, a da takvi kontakti postoje, razmena zarobljenika bi se odvijala brže, rekao je portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov.

„Ukrajinske kolege zapravo nemaju direktne bilateralne kontakte sa predstavnicima DNR i LNR. Da ti kontakti postoje, onda bi se, verovatno, stvari na tom planu mnogo lakše rešavale. Tamo postoji tročlana komisija, samo zbog toga što nema direktne komunikacije“, rekao je Peskov.

On je dodao da zarobljenike u Donbasu razmenjuju učesnici konflikta, a da ruski predsednik Vladimir Putin ne učestvuje u tome. On samo koristi svoj autoritet za podsticanje dijaloga, naglasio je Peskov.

„Predsednik Rusije ne učestvuje u tim pregovorima i kontaktima. Ruski predsednik koristi svoj uticaj i svoj autoritet da bi podstakao tu razmenu. Razmenu vrše strane sukoba. Kao što znate, Rusija nema veze sa tim“, rekao je Peskov.

On je naglasio da je „apsolutno netačno i pogrešno“ tumačiti učešće Rusije u pregovaračkom procesu kao činjenicu da ona preuzima na sebe odgovornost za akcije onih koji su oslobođeni tokom razmena.

U Donbasu je 29. decembra izvršena prva razmena zarobljenika u poslednje dve godine. Kijev je predao Donbasu 124 osobe, dok je 76 ljudi vraćeno na teritoriju koja je pod kontrolom Ukrajine. Služba bezbednosti Ukrajine je saopštila da se u okviru bilateralne razmene na teritoriju koja je pod kontrolom Kijeva vratilo 12 vojnika i 64 civila.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine počele vojnu operaciju protiv samoproglašenih republika Donbasa koje su proglasile nezavisnost posle državnog prevrata u Ukrajini. Prema poslednjim podacima Ujedinjenih nacija, u tom sukobu je stradalo oko 13.000 ljudi.

Rešavanje situacije u Donbasu razmatra se, pored ostalog, na sastancima kontakt-grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila već tri dokumenta sa preporukama za smirivanje sukoba.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala