Fratini o svojim susretima sa Putinom u Moskvi: Vođa i čovek

© AFP 2023 / NICHOLAS KAMMBivši italijanski ministar spoljnih poslova Franko Fratini
Bivši italijanski ministar spoljnih poslova Franko Fratini - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši ministar spoljnih poslova Italije i bivši potpredsednik Evropske komisije Franko Fratini ispričao je, u okviru projekta posvećenog 20-godišnjici Vladimira Putina na čelu Rusije, kako ga je ruski predsednik primao u svojoj letnjoj rezidenciji u predgrađu Moskve.

Prema Fratinijevim rečima, Putin ga je uvek primao kada je u Rusiju dolazio kao ministar spoljnih poslova, pri čemu su se ovi susreti dva puta održavali u njegovoj vili u predgrađu Moskve. To se prvi put dogodilo ubrzo nakon imenovanja italijanskog političara za ministra spoljnih poslova u novembru 2002. godine.

„Znajući da mnogo volim životinje, Putin je sa sobom doveo svog divnog, veoma simpatičnog psa — crnog labradora Koni. I dok smo razgovarali, ona je sve vreme sedela kraj kamina između nas“, rekao je on.

On je dodao da mu je Putin na tom sastanku ispričao o jedinstvenom programu za zaštitu amurskog tigra kome preti izumiranje.

„I takav projekat je zaista realizovan, a amurski tigar je spasen“, konstatovao je bivši ministar.

Fratini je naglasio da ima mnogo dobrih ličnih uspomena na susrete sa Putinom koji o njemu govore kao o čoveku.

„Jer možete da budete veliki vođa, ali lični, ljudski aspekt uvek ostaje izuzetno važan i interesantan“, istakao je on.

Italijanski političar smatra da tajna dugog političkog života predsednika Putina leži u njegovoj sposobnosti da ljudima govori istinu, čak i ako je ta istina neprijatna.

Govoreći o ljudskim osobinama predsednika Rusije, Fratini je dodao da je Putin jedan od retkih svetskih lidera koji cene i održavaju lična prijateljstva.

Predsednik Rusije Vladimir Putin na Ruskoj energetskoj nedelji - Sputnik Srbija
Putin šapnuo američkom novinaru: U poverenju, mešaćemo se u vaše izbore

Prema Fratinijevim rečima, on je to osetio i na sebi kada je, kada već više nije bio ministar, saznao da je odlikovan ruskim Ordenom prijateljstva.

„Moram reći da je takav odnos prema prijateljima uopšte karakterističan za vašu zemlju. Ali to ne garantuje da će se tako ponašati i šef države“, ocenio je on.

Odgovarajući o ličnim osobinama ruskog predsednika, Fratini je rekao da Putina odlikuje zavidna sposobnost da se šali i smeje, ali u zvaničnim situacijama obično izgleda veoma ozbiljno, zaključio je on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala