Čović: Pobeda nije vredna nijedne razbijene glave

© Foto : Youtube/ 11specialist11Predsednik KK Crvena zvezda dr Nebojša Čović
Predsednik KK Crvena zvezda dr Nebojša Čović  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prvi čovek košarkaškog kluba Crvena zvezda Nebojša Čović rekao je danas da niko iz kluba nije hteo da snosi bezbednosni rizik i ode na meč u Podgoricu protiv Budućnosti.

„Jedna razbijena glava vredi više od bilo kakve pobede“, rekao je Čović.

Košarkaši Crvene zvezde nisu otputovali danas za Podgoricu, jer nisu dobili bezbedonosne garancije u trenutku nestabilne situacije u Crnoj Gori, a na sve to meč je nosio dodatni rizik zbog ispada navijača dva kluba u međusobnim susretima.

„Crvena zvezda nije imala nameru da politizuje najnovije događaje u Crnoj Gori na zakon koji je tamo usvojen. Svi znamo da je Zvezda identitetom vezana za Srbiju u smislu reprezentativnosti i nije problem zaključiti da naše učešće može da donese političke insinuacije. Stupili smo u kontakt sa našim bezbednosnim organima, ne da bismo se pokrivali državom, isto tako i sa predstavnicima ABA lige, i opisali određene rizike. Tada je procenjeno da ne mogu da se isključe mogući incidenti na nacionalnoj osnovi za igrače i stručni štab Crvene zvezde, a meta napada mogu da budu i navijači Crvene zvezde“, rekao je Čović na vanrednoj konferenciji za medije na Malom Kalemegdanu.

Naša procena je bila da se utakmica odloži za 24. februar, iako nam odgovara da se igra večeras zbog gustog našeg rasporeda“, podvlači Čović.

"Nismo hteli da budemo učesnici nečeg što nosi visok rizik. Jedna razbijena glava vredi više od bilo kakvih utakmica i pobeda. Zasto je problem pomeriti utakmicu za sedam, 10, mesec dana?", naveo je on.

Prema njegovim rečima, Crvena zvezda je sama donela odluku nakon konsultacija sa srpskim bezbednosnim organima, iako su crnogorski davali garancije isto kao i u aprilu ove godine, kada su viđene nemile scene.

"Kod njih se ništa nije promenilo. Na osnovu čega da donesemo drugi zaključak osim rizika? Zašto bismo bili učesnici nečega što se, nažalost, dešava u Crnoj Gori. Nadam se da će prestati...Ako žele ključni performans sa Zvezdom, održaće ga bez nas", naveo je Čović, uz osvrt i na to da predstavništvo ABA lige nije iznelo jasan stav.

Kao pravi primer izneo je najveću utakmicu španskog fudbala između Barselone i Real Madrida baš ove sezone, takođe odloženu iz sličnih problema u Kataloniji.

"Iako znam da su iz Budućnosti uradili sve da prođe bez incidenata, neke stvari nisu do njih. Pitam se samo zbog čega tolika tvrdoglavost da se ne odloži meč", uputao je on.

Čović je govorio i o odnosu predstavnika ABA lige prema Crvenoj zvezdi.

"Zvezda predstavlja perjanicu regionalne lige. Pristup prema nama govori da ne postoji realno uvažavanje, prave pritisak kada već ne mogu ništa da nam urade na terenu. Jednom smo se opekli 2018. godine...Ne može Zvezda kao regionalni, evropski i svetski brend, da se potcenjuje i ''gazi''. Ne znam kakva bi liga bila bez Crvene zvezde, ne bih voleo da se desi, ali ne može da se isključi...Ne pretimo, osim što se pitamo stalno zašto nema kompromisa", kazao je Čović.

Prvi čovek košarkaškog kluba Crvena zvezda je posebno naglasio da se vodi parolom "Sačuvaj me Bože arogancije velikog i osetljivosti malog".

"Apelujem da se dozovemo razuma. Kao inžinjer nisam se školovao da bih rušio, već gradio. Čvrsto branimo svoje stavove, a to možda nije prijatno na ovim prostorima. Zvezda je postojala mnogo pre ABA lige i nadživeće mnoge", zaključio je Čović, prenosi Tanjug.

Direktor Crvene zvezde Filip Sunturlić kaže da je klub predvideo kakav bi scenario mogao da bude.

"Sport i politika moraju da se odvoje, bavimo se košarkom. Najveći gubitnici, oni koji najviše žale su igrači i stručni štab. Boli nas jer smo hteli da se odmerimo sa velikim sportskim rivalom. Koliko god da naše kolege iz Budućnosti se trudile, ne možemo da projektujemo šta može da se desi na tribinama i ispred sportske dvorane", poručio je Sunturlić.

Kako je naglasio, Zvezdi nikako ne odgovara da ne izađe na teren u Podgorici, posebno što je u ulozi šampiona ABA lige.

"U Evroligi igramo sa mnogo jačim rivalima, pa nam ni Podgorica ne bi predstavljala problem. Predlog za novi datum je nešto normalno", zaključio je on.

Utakmica 13. kola ABA lige između Budućnosti i Crvene zvezde trebalo je da se igra večeras od 18 sati u hali Morača.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala