Sanader osuđen na šest godina zatvora za aferu Ina-MOL

© AFP 2023Ivo Sanader u sudnici
Ivo Sanader u sudnici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader osuđen je na šest godina zatvora zbog primanja mita u aferi Ina-MOL.

Osim Sanadera, krivim je proglašen i direktor mađarskog MOL-a Zolt Hernadi na dve godine zatvora zbog davanja mita, a odluka je nepravosnažna, prenosi zagrebački portal „Indeks“.

Osim za primanje 10 miliona evra mita, kako bi Mađarima prepustio upravljačka prava u Ini, Sanader je optužen i da je s Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dela plinskog poslovanja iz Ine.

U obrazloženju sudije, Sanader je zajedno sa Hernadijem dogovorio da će za iznos od 10 miliona evra dogovoriti da Hrvatska MOL-u prepustiti odlučujući glas u poslovanju Ine.

„Koristeći položaj i autoritet premijera prikazao je da je potrebno izdvajanje plinskog poslovanja iz Ine i da se izmeni međudeoničarski ugovor. Na sednici vlade zatražio je da se prihvati izveštaj kojim se MOLU-u prepušta upravljanje Inom, što je Vlada i prihvatila i bez osnove dala MOLU-u upravljanje Inom“, naveo je sudija.

Ukoliko presuda postane pravosnažna, Sanader će, po zahtevu Tužilaštva, državi morati da vrati 10 miliona evra.
Sanader se od aprila nalazi na izdržavanju zatvorske kazne zbog primanja provizije u aferi Planinska i nije bio na završnim govorima jer se oporavlja od operacije, pa se završni deo suđenja vodio u njegovom odsustvu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala