U centru Zagreba održana misa za ustaškog poglavnika Antu Pavelića

CC0 / United States Holocaust Memorial Museum, Photograph #85432 / Adolf Hitler i Ante Pavelić
Adolf Hitler i Ante Pavelić - Sputnik Srbija
Pratite nas
U bazilici Srca Isusova, koja se nalazi u centru Zagreba, u subotu je održana misa zadušnica za Antu Pavelića, ustaškog poglavnika odgovornog za genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima.

Oko stotinu ljudi, mahom starijih muškaraca, slušalo je propoved tokom koje je u dva navrata istaknuto da se radi o misi-zadušnici za Pavelića, prenosi nedeljnik „Novosti“.

Za razliku od nekih ranijih godina, kada su sveštenici bazilike Srca Isusova predvođeni paterom Vjekoslavom Lasićem eksplicitno veličali ustaškog zločinca i tvrdili da je on u raju, ove godine nije poslata poruka o čistoći njegove duše.

Poštovaoci NDH i Pavelića, koji je na jučerašnji dan pre 60 godina umro u Madridu, daleko od ruke pravde, po završetku mise delili su kalendare s citatima poglavnika i ustaškim i domobranskim simbolima, a novu 2020. godinu čestitali su uz pozdrav „Za dom spremni“.

Poziv na „spomen-misu povodom 70 godina večne selidbe duše poglavnika dr Ante Pavelića“ ranije je preko društvenih mreža uputilo udruženje Hrvatski domobran Zagreb, a u njemu je stajalo „neka mu je duša u večnom miru među anđelima“.

Reč je o jednoj od podružnica udruženja Hrvatskih domobran, koja izdaje istoimeni list u kojem se otvoreno slavi ustaški pokret i NDH i negiraju razmere počinjenih zločina. Izlaženje tog lista već godinama finansira Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Na čelu zagrebačkog ogranka udruženja nalazi se spomenuti Jurjević, član HDZ-a, koji je 2016. godine pokušao da se kandiduje za predsednika te stranke.

Kako nije uspeo da skupi potrebnih 10.000 potpisa, na kraju nije postao protivkandidat Tomislavu Karamarku.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala