Muftija sandžački: I naša imovina može postati državno vlasništvo — branićemo interese muslimana

© Wikipedia / RotatebotDžamija Sultana Murata II u Rožaju
Džamija Sultana Murata  II u Rožaju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poslanici Crne Gore, nakon što su pohapšeni poslanici Demokratskog fronta, usvojili su Zakon o slobodi veroispovesti kojim se predviđa da država postaje vlasnik svih verskih objekata koji su izgrađeni do decembra 1918. godine, što je izazvalo burne reakcije.

Muftija sandžački hfz. Abdurahman ef. Kujević je rekao da je javnost uznemirila mogućnost da se ovim zakonom otvara mogućnost da imovina Islamske zajednice, vakufska imovina muslimana, može postati državno vlasništvo, sa čim se on u potpunosti ne slaže.

„Mi ćemo ostati pribrani, stabilni i ljudi koji će brinuti o vitalnim i ključnim interesima Bošnjaka, muslimana uopšte, ali i svih građana. Svim raspoloživim, legalnim metodama, poštujući zakone države u kojoj živimo, borićemo se da sačuvamo interes muslimana. Želim da pozovem vernike da ne nasedaju na veoma učestale provokacije koje se ovih mogu čuti i da budu stabilni i čvrsti na braniku svojih prava“, prenosi agencija „Sana“.

Zakonom je predviđeno kako su državna svojina verski objekti i zemljište koje koriste verske zajednice na teritoriji Crne Gore koji su izgrađeni, odnosno pribavljeni iz javnih prihoda države ili su bili u državnoj svojini do 1. decembra 1918. godine, i za koje nema dokaza o pravu svojine verskih zajednica. Precizirano je kako će se u pogledu postojanja dokaza o činjenicama primenjivati dokazna sredstva i pravila dokazivanja u skladu sa Zakonom o upravnom postupku i supsidijarno Zakonom o parničnom postupku.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala