Moja Rusija: Novogodišnja čarolija u Moskvi /video/

© Sputnik / Olivera IkodinovićNovogodišnja čarolija u Moskvi
Novogodišnja čarolija u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nova godina se u Rusiji dočekuje čak 11 puta, u 11 vremenskih zona, a glavna proslava biće održana na Crvenom trgu u Moskvi.

Praznična atmosfera u glavnom gradu Rusije oseća se već danima. Tradicionalno se uoči novogodišnjih praznika u Moskvi održava festival „Putovanje u Božić“. Ceo mesec na više od 80 lokacija u gradu održavaju se različiti događaji: novogodišnji i božićni vašari, pozorišne predstave, koncerti, baleti na ledu i gastronomski festivali.

Ove godine tema festivala je „Moskva — prestonica Božića i Nove godine“. Glavni ukras praznika je novogodišnja šuma od 130 jelki na Trgu Manjež. Tu posetioci festivala mogu da „proputuju“ i kroz evropske gradove koji su poznati po svojim božićnim tradicijama — Bern, Brisel, Beč, Prag, Kopenhagen, Strazbur i druge; da kupe suvenire iz tih gradova i da probaju poslastice poput belgijskih vafli i čokolade ili litvanske torte neobičnog oblika — šakotis.

Tradicija proslavljanja Nove godine u Rusiji započeta je pre 320 godina, kada je car Petar Prvi izdao Ukaz, kojim je odredio da se Nova godina proslavlja kao u Evropi — 1. januara, a ne 1. septembra, kako je bilo do tada. Tada se u Rusiji pojavio i glavni simbol ovog praznika — jelka. Carskim ukazom svim Moskovljanima je naređeno da slave Novu godinu, prave vatromete i čestitaju jedni drugima.

Tokom istorije Božić i Nova godina su zabranjivani, pa su proslavljani tajno. Tako se Nova godina pretvorila u pravi porodični praznik, koji se i danas najradije slavi u krugu najbližih, u kući ili na dači, uz bogatu trpezu, nezaobilaznu salatu „olivije“ i mandarine.

Kako izgleda (pred) novogodišnja Moskva? Šta je ruski Deda Mraz poželeo srpskom narodu? Kako Rusi slave i kakve običaje imaju u novogodišnjoj noći? Koliko novca troše? Odgovore na ta i mnoga druga pištanja saznaćete u novoj epizodi video-bloga „Moja Rusija“.

Novinarka Sputnjika Olivera Ikodinović u video-blogu „Moja Rusija“ svake druge nedelje vas vodi na vama poznata, ali i skrivena mesta Moskve i Rusije. Zavirite sa nama u različite kutke Rusije i njene prestonice, upoznajte njihove lepote i tradiciju i osetite duh zemlje i dušu Rusa.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala