Albanci traže četiri garantovana mandata u Skupštini Crne Gore

© Tanjug / MARIJA PETROVICSkupština Crne Gore dan nakon izglasavanja Zakona o slobodi veroispovesti
Skupština Crne Gore dan nakon izglasavanja Zakona o slobodi veroispovesti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Potpredsednik Parlamenta i predstavnik koalicije „Albanci odlučno“ Genci Nimanbegu zatražio je da listama za izbor poslanika albanskog naroda u Crnoj Gori budu garantovana četiri poslanička mandata, piše „Dan“.

Nimanbegu je u tom smislu predao amandman na predloženi zakon o izboru poslanika i odbornika. Taj akt je preksinoć povučen iz skupštinske procedure, ali su iz koalicije na vlasti saopštili da su spremni za nastavak razgovora o njegovom usvajanju.

Nimanbegu je u obrazloženju predatog amandmana zatražio da Albancima budu obezbijeđena mjesta u Parlamentu Crne Gore, bez obzira na izborni rezultat albanskih nacionalnih partija.

„U slučaju da ni jedna od izbornih lista za izbor poslanika albanskog naroda u Crnoj Gori ne ispuni uslove iz stava jedan ovog člana, a pojedinačno dobiju najmanje 0,5 odsto važećih glasova, stiču pravo na raspodjelu četiri poslanička mandata“, naveo je Nimanbegu u amandmanu.

Kako je naglasio, predlogom zakona o izboru poslanika i odbornika potrebno je predvidjeti afirmativnu akciju za autentičnu zastupljenost Albanaca u Skupštini Crne Gore, to jest da se Albancima vrati „stečeno pravo“ koje su koristili od 1996. godine (četiri ili pet poslaničkih mandata i posebna biračka mjesta na kojima se oni biraju, uz mogućnost prelivanja glasova iz drugih biračkih mjesta).

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala