Vučić: Na kraju 2025. prosečna plata 900 evra

© Tanjug / TANJA VALICAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Prosečna plata na kraju 2025. godine biće 900 evra, a prosečna penzija 430 do 440 evra, to obećavam građanima Srbije“, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić, predstavljajući novi investicioni plan „Srbija 2025“.

To će biti jedan od rezultata novog investicionog plana, koji će, kako je istakao predsednik Vučić, za razliku od teških reformi 2014, pogoditi pre svega vladu, direktore javnih preduzeća, EPS, Srbijagas, a ne građane.

Prvi cilj plana „Srbija 2025“ jeste da se drastično smanji proporcija odlaska mladih iz zemlje, rekao je Vučić.

Više od pet milijardi evra u putnu infrastrukturu

Vučić je najavio da će u okviru programa „Srbija 2025“ više od pet milijardi evra biti uloženo u putnu infrastrukturu.

„Planovi su da uložimo 5,078 milijardi u putnu infrastrukturu u narednom periodu“, rekao je Vučić.

Predsednik je detaljno predstavio koji će putevi biti urađeni u narednom periodu na nivou cele Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić predstavljaju u Palati Srbija program „Srbija 2025“, koji sadrži plan investicionih projekata za dalji razvoj zemlje u narednih pet godina.

Dodatnih 700 miliona evra za pomoć mladima

Vučić je istakao da će u okviru programa „Srbija 2025“ za pomoć mladima država izdvojiti dodatnih 700 miliona evra.

Za pomoć mladim bračnim parovima, pored svih redovnih davanja iz budžeta, namenjeno je 500 miliona evra, jer je za državu trenutno najvažnija borba za mlade ljude u Srbiji.

„Želimo da mladi bračni parovi lakše steknu krov nad glavom i odvoje se brže od roditelja i da ranije počnu da rade i ranije da dobijaju decu“, rekao je Vučić.

Napomenuo je da je u Srbiji prosečna starost 46 godina i da gubimo čitavu jednu generaciju u odnosu na, recimo, Tursku.

„Zato smo spremni da izdvojimo mimo budžeta 500 milina evra“, naveo je predsednik i dodao da će se tražiti za dobijanje tih subvencija minimalno učešće, kako bi se pokazala zainteresovanost.

Dodao je da će uslov biti i da ti parovi ostanu da žive u Srbiji.

Predsednik je rekao da će biti izdvojeno i 200 miliona evra za povećanje finansijskih davanja za novorođenu decu, povećanje subvencija za vrtiće, zatim za biomedicinski potpomognutu oplodnju, rad savetnika kada je reč o reproduktivnom zdravlju mladih, zatim za zaštitu i prevenciju dece obolele od autizma i drugo.

Vučić je rekao da je program „Srbija 2025“ vredan ukupno 14 milijardi evra, što je otprilike još jedan dodatan budžet Srbije, kao i da bi 2025. godine mogao da iznosi i 17 milijardi evra.

„Za sve ove projekte ćemo imati ceo jedan budžet na raspolaganju, i to uz konzervativno tumačenje privrednog rasta od 4,5 odsto, a ne pet ili šest odsto, za šta ćemo se boriti“.

Vučić je podsetio da Svetska banka predviđa da bi Srbija mogla da dostigne rast i do sedam odsto.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala