Teheran: Svi obaveštajni uređaji u zoni vojnih vežbi Irana, Rusije i Kine biće uništeni

© AP Photo / Xinhua, Wu DengfengRusko-kineske vojne vežbe
Rusko-kineske vojne vežbe - Sputnik Srbija
Pratite nas
Svi obavštajni uređaji u oblasti u kojoj se izvode vojne vežbe Irana, Rusije i Kine biće uništeni, poručio je zamenik komandanta Armije Irana Habibula Sajari.

„Mnoge zemlje bi, naravno, volele da znaju šta se tamo događa. Aktivirali su se i obaveštajci, ali zajedničke vežbe nisu šala, i mi se ne šalimo. Bilo koji uređaj, i koji plovi, i koji leti u oblasti u kojoj se održavaju vežbe — biće uništen. Mi smo to ranije pokazali“, rekao je Habibula Sajari.

Zajednički manevri vojne mornarice Irana, Rusije i Kine pod nazivom „Pojas morske bezbednosti“ počeli su 27. decembra u severnom delu Indijskog okeana i Omanskom zalivu, a trajaće do 30. decembra.

Iranski vojni zvaničnik je rekao da je taj region veoma značajan, jer kroz njega prolaze maršrute za isporuku energenata u druge zemlje.

© AP PhotoPersijski zaliv
Teheran: Svi obaveštajni uređaji u zoni vojnih vežbi Irana, Rusije i Kine biće uništeni - Sputnik Srbija
Persijski zaliv

„Mnoge evropske države i zemlje Jugoistočne Azije imaju potrebu za naftom iz Persijskog zaliva, zbog toga je bezbednost ovog regiona veoma važna“, naglasio je Sajari.

On je dodao da Iran, Rusija i Kina nameravaju da nastave zajedničke vojne vežbe u budućnosti, ali da one ne znače da tri države nameravaju da formiraju koaliciju.

Cilj vojnih manevara, prema rečima ambasadora Irana u Moskvi Kazema Džalalija, jeste usavršavanje borbe protiv terorizma i morskog piratstva, kao i zaštita regionalne bezbednosti. Šef iranske diplomatije Muhamed Džavad Zarif je tokom posete Moskvi naglasio da vojne vežbe nisu usmerene protiv drugih država.

Manevri se održavaju u svetlu težnje SAD da formiraju koaliciju za zaštitu bezbednosti voda oko Irana, kao i zbog niza incidenata koji su se dogodili u oblasti Persijskog zaliva. Pentagon je saopštio da će pratiti iransko-rusko-kineske vojne vežbe.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala